Fondovi ‘izgubili’ milijardu kuna

Autor: Tomislav Pili , 26. siječanj 2015. u 10:56
Najveći pad, čak 21,2%, imao je Raiffeisen Cash/FOTOLIA

Iako je fondovska industrija bila na dobrom putu, jak odljev novca iz novčanih fondova u prosincu rezultirao je padom na godišnjoj razini.

Iako je fondovska industrija bila na dobrom putu da 2014. zaključi s rastom imovine, jak odljev novca iz novčanih fondova u prosincu rezultirao je padom na godišnjoj razini.

Izvješće Hanfe pokazuje da se tada imovina svih otvorenih investicijskih fondova spustila na 12,97 mlrd. kuna, 6,7% manje naspram studenoga te 2,1% manje nego u prosincu 2013. U apsolutnom iznosu riječ je o minusu od 936,2 milijuna kuna. Lavovski dio iznosa odnosi se na imovinu novčanih fondova vodećih društava za upravljanje fondovima. Najviše je "stradao" Raiffeisen Cash, imovina je pala 21,2 %  na 802,2 mil. kuna. Iz ZB Plusa je otišlo 16%, a iz Erste Moneya 16,4%.

Novčani fond PBZ Investa izgubio je 14,8%, a HPB Investa 10,9%. Inače, iz novčanih se fondova sredstva ne povlače ako ih ulagač ne namjerava uložiti u neku drugu klasu, pa na pitanje što je uzrok tolikom odljevu, Maja Humljak iz Raiffeisen Investa, kaže da je smanjenje imovine R. Casha "prije svega uzrokovano odljevima uslijed izdanja državne obveznice". Istovjetni razlog navode i u ZB Investu, dodaju da veći institucionalni i korporativni ulagači koriste fond za upravljanje novčanim tokovima te su moguće znatne uplate i isplate iz fonda: "To je osobito naglašeno prilikom izdavanja domaćih državnih obveznica što je i bio slučaj početkom prosinca".

"Krivac" za pad imovine najvjerojatnije se krije u obveznici od 3,2 mlrd. kuna uvrštene 12. prosinca. No, bilo kako bilo, društva za upravljanje pad ne zabrinjava, u Erste Asset Managementu kažu da takve situacije ne predstavljaju odmak od uobičajene poslovne prakse niti su ograničene na samo jedno društvo: "To ne utječe na poslovanje samog fonda ni na prinose". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

nadam se da se ljudi pomalo opamećuju

drže milijarde kuna u novčanim fondovima koji jedva da nose 1-2% prinosa godišnje!
pa tim ljudima inflacija jede nekoliko posto godišnje :O

toliko ima prilika na drugim mjestima, nadam se da je ovaj odljev usmjeren prema tim, produktivnijim investicijskim klasama.

New Report

Close