Europski regulator staje na kraj utrci za banke iz Londona

Autor: Tomislav Pili , 13. travanj 2017. u 15:11
Regulator radi na mehanizmu dijeljenja informacija o dodjeli odobrenja britanskim tvrtkama/REUTERS

Cilj smjernica je spriječiti konkurenciju nacionalnih regulatora u regulatornom i nadzornom tretmanu.

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA) objavit će smjernice koje bi trebale spriječiti "rat" nacionalnih financijskih regulatora oko privlačenja velikih banaka koje spremaju selidbu iz Londona nakon izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Kako je u Bruxellesu naglasio Steven Maijoor, predsjednik ESMA-e, smjernice ciljaju na izbjegavanje konkurencije u regulatornim i nadzornim praksama između država članica, prenosi Reuters.  

Objava prije ljeta 
Europski financijski regulator stoga će prije ljeta objaviti četiri "mišljenja" ili službenih smjernica za nacuionalne financijske regulatore, a odnosit će se na općenita pitanja i tri glavna sektora. Općenita mišljenja odnosit će se na pitanje kako regulatori na svakodnevnoj razini trebaju provoditi nadzor, posebice kada su određene funkcije izdvojene. Naime, pojedine banke koje trenutno posluju u Britaniji upitale su europske regulatore hoće li njihove podružnice u drugim europskim državama moći izdvojiti operacije u London nakon Brexita. Maijoor smatra kako je presudno osigurati da se nacionalni regulatori ne natječu u regulatornom i nadzornom tretmanu banaka i brokerskih kuća koje posluju u Britaniji.

Nema dozvola tek tako 
Maijoor je najavio kako će se preostala mišljenja o sektorima odnositi na detaljnije obrazloženje regulacije u upravljanju imovinom, investicijskih tvrtki i sekundarnog tržišta. S druge strane, Europska središnja banka (ECB) u utorak je objavila kako neće dati bankama iz Britanije dozvolu za obavljanje poslova na području eurozone ako one priželjkuju neograničenu mogućnost izdvajanja operacija nazad u London. ESMA radi na osnivanju mehanizma koji bi nacionalnim regulatorima omogućio dijeljenje podataka o britanskim tvrtkama koje traže odobrenje u bilo kojoj članici EU-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close