Europski indeksi u minusu, najveće gubitnice dionice Credit Agricole i BMW-a

Autor: Poslovni.hr/H , 04. kolovoz 2015. u 09:55
Foto: Thinkstock

Znatnije je pala i cijena dionice BMW-a, za 2,7 posto, nakon što je kompanija izvijestila da je u drugom tromjesečju zabilježila 3 posto manju operativnu dobit, u visini do 2,52 milijarde eura zbog usporavanja prodaje na kineskom tržištu.

Na europskim burzama najvažniji su indeksi u utorak ujutro oslabili, pri čemu su najviše pale cijene dionica francuske banke Credit Agricole i njemačkog proizvođača vozila BMW, pod pritiskom lošijih poslovnih rezultata.

Paneuropski FTSEurofirst 300 indeks oko 9,30 sati bio je u minusu 0,3 posto, nakon jučerašnjeg rasta od 0,7 posto. Istodobno, londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su u minusu između 0,23 i 0,46 posto.

Francuska banka Credit Agricole zabilježila je pad cijene dionice za 8 posto unatoč tome što je u drugom tromjesečju povećala neto dobit na 920 milijuna eura, s lanjskih 17 milijuna. Investitore je, naime, zabrinulo što je u tome razdoblju rezervirala dodatnih 350 milijuna eura radi sudskih troškova, pa ukupne rezervacije sada iznose 1,6 milijardi eura.

Znatnije je pala i cijena dionice BMW-a, za 2,7 posto, nakon što je kompanija izvijestila da je u drugom tromjesečju zabilježila 3 posto manju operativnu dobit, u visini do 2,52 milijarde eura zbog usporavanja prodaje na kineskom tržištu. Prodaja BMW-a na kineskom tržištu u svibnju je pala po prvi puta u proteklome desetljeću i to za 4,2 posto. Iako i dalje očekuju rekordnu prdoaju, u BMW-u su sada na oprezu u pogledu očekivanoga rasta bruto zarade u cijeloj godini.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks jutros je oslabio 0,14 posto, na 20.520 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close