Europske burze porasle uoči novih gospodarskih izvješća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. veljača 2015. u 09:51
Foto: Thinkstock

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, dok ulagači čekaju nove podatke koji će pokazati kakva je situacija u gospodarstvu eurozone.

Na europskim su burzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica blago porasle, dok ulagači čekaju nove podatke koji će pokazati kakva je situacija u gospodarstvu eurozone.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,1 posto, na 1.465 bodova.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9,30 sati na dobitku između 0,1 i 0,5 posto.

U siječnju je FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica skočio 7,1 posto, što je njegov najveći mjesečni dobitak u više od tri godine, a zahvaljuje se najavi Europske središnje banke o kupnji državnih obveznica kako bi potaknula rast gospodarstva eurozone i suzbila opasnost od deflacije.

I veljaču su tržišta započela na čvrstim nogama, dok ulagači čekaju nove podatke koji će pokazati u kakvoj su formi najveća gospodarstva eurozone. Danas će, naime, biti objavljena izvješća o PMI indeksu prerađivačkog sektora u Njemačkoj, Italiji i cijeloj eurozoni.

Jutros je već objavljeno da je PMI indeks industrijske aktivnosti u Kini u siječnju skliznuo s 50,1 na 49,8 bodova, najnižu razinu od rujna 2012. godine. To je i prvi pad tog indeksa u više od dvije godine ispod granice od 50 bodova, koja razdvaja područje rasta i pada aktivnosti.

To je slabiji podatak nego što se očekivalo, a s obzirom i na niz drugih pokazatelja usporavanja rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, otvorila su se pitanja kako će i kada kineske vlasti potaknuti rast. Većina ekonomista poziva na kombinaciju smanjenja kamata i povećanja likvidnosti.

U fokusu ulagača bit će i situacija u Grčkoj, nakon što je nova vlada na čelu sa Syrizom najavila da želi novi dogovor s međunarodnim kreditorima kojim bi se dodatno otpisali grčki dugovi i ukinule mjere štednje.

Na azijskim se burzama, pak, jutros trgovalo oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio na gubitku 0,1 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oslabio 0,7 posto, na 17.558 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close