Europa spremna za regulaciju bitcoina

Pitanje regulacije naći se na dnevnom redu sastanka skupine G20 u Buenos Airesu/REUTERS Pitanje regulacije naći se na dnevnom redu sastanka skupine G20 u Buenos Airesu/REUTERS

Bruxelles neće čekati međunarodna pravila, kaže povjerenik V. Dombrovskis.

Europska unija spremna je samostalno krenuti u regulaciju kriptovaluta ako se na globalnoj razini ne postavi regulatorni okvir, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis.

Navala investitora na bitcoin i ostale kriptovalute tijekom prošle godine rezultirala je bogaćenjem dijela investitora, ali i kasnijim velikim gubicima kada je cijena počela padati.

"To je globalni fenomen i važno je da na globalnoj razini  dođe do odgovora", kazao je Dombrovskis.

"Ne isključujemo mogućnost da krenemo naprijed u regulaciji kriptovaluta na razini Europske unije ako primjetimo, primjerice, da rizici ne izazivaju jasan međunarodni odgovor", istaknuo je Dombrovskis.

Regulacija kriptovaluta naći se se i na dnevnom redu sastanka skupine 20 najrazvijenijih država svijeta (G20) koji se u ožujku održava u Buenos Airesu. Brzi regulatorni odgovor Bruxellesa zahtijeva i Markus Ferber, član Europskog parlamenta koji smatra da Europa ne može čekati godinama na međunarodna pravila.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve