Europa spremna za regulaciju bitcoina

Pitanje regulacije naći se na dnevnom redu sastanka skupine G20 u Buenos Airesu/REUTERS Pitanje regulacije naći se na dnevnom redu sastanka skupine G20 u Buenos Airesu/REUTERS

Bruxelles neće čekati međunarodna pravila, kaže povjerenik V. Dombrovskis.

Europska unija spremna je samostalno krenuti u regulaciju kriptovaluta ako se na globalnoj razini ne postavi regulatorni okvir, izjavio je u ponedjeljak europski povjerenik za financijske usluge Valdis Dombrovskis.

Navala investitora na bitcoin i ostale kriptovalute tijekom prošle godine rezultirala je bogaćenjem dijela investitora, ali i kasnijim velikim gubicima kada je cijena počela padati.

"To je globalni fenomen i važno je da na globalnoj razini  dođe do odgovora", kazao je Dombrovskis.

"Ne isključujemo mogućnost da krenemo naprijed u regulaciji kriptovaluta na razini Europske unije ako primjetimo, primjerice, da rizici ne izazivaju jasan međunarodni odgovor", istaknuo je Dombrovskis.

Regulacija kriptovaluta naći se se i na dnevnom redu sastanka skupine 20 najrazvijenijih država svijeta (G20) koji se u ožujku održava u Buenos Airesu. Brzi regulatorni odgovor Bruxellesa zahtijeva i Markus Ferber, član Europskog parlamenta koji smatra da Europa ne može čekati godinama na međunarodna pravila.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!