Euro i dolar iduće godine glavni kandidati za jačanje

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 27. prosinac 2017. u 22:00
Iza dolara je najgora godina u posljednjem desetljeću/FOTOLIA

Euru bi moglo pomoći ublažavanje monetarnih poticaja ECB-a i stalan priljev kapitala u Europu.

Bloombergova predviđanja kretanja tečaja najtrgovanijih svjetskih valuta za 2018. sugeriraju jačanje vrijednosti eura i dolara iza kojeg je najgora godina u posljednjem desetljeću, dok su za japanski jen mišljenja podijeljena.

U pozadini svih promjena, kažu, bit će monetarne politike središnjih banaka. Naime, euro trenutno ima vrijednost od 1,1863 američkih dolara, dok se u 2018. godini očekuje rast do 1,21 dolara.

"Europska središnja banka (ECB) smanjuje kvantitativno popuštanje, a k tome je očit i stalan priljev kapitala u Europu. Europska krivulja prinosa vjerojatno će se malo popeti što bi moglo pomoći euru", smatra analitičar francuske banke Credit Agricole Vassili Serebriakov, dodavši i da bi euro 2018. godine mogao ići i do 1,23 dolara.  S druge strane, iako se može pročitati da bi jen mogao postići prosječnu vrijednost od 105 dolara, veće se oscilacije ne očekuju.

 

1,21 dolar

za euro trebao bi iznositi tečaj u 2018. godini

Trenutna mu se vrijednost kreće oko 113,19 dolara, a u 2018. se očekuje zaustavljanje na 112 dolara srednje vrijednosti. U pozadini je činjenica da Japanska središnja banka (BoJ) u svojoj monetarnoj politici ne slijedi prakse drugih središnjih banaka, pa nema ni puno katalizatora koji bi mogli dovesti do jačanja jena.  Analitičari kažu i da će 115 dolara biti vrhunac ove valute nakon čega će se njena vrijednost početi vraćati prema 100 dolara. Prisutni su i stavovi, poput onoga analitičara banke Barclays Juana Prade, da će jen uslijed snažne aktivnosti i postupnog, polaganog povećanja inflacije jačati te da bi u drugoj polovici 2018. godine BoJ na toj osnovi mogao promijeniti svoje stajalište monetarne politike.

Kanadski će dolar, nastavlja Bloomberg, s trenutne vrijednosti od 1,2691 američkih dolara u 2018. doći do srednje vrijednosti od 1,23 dolara. Što se tiče skandinavskih valuta, tzv. "europskih satelita", švedska bi kruna sa 9,89 eura mogla pasti do 9,30 eura, kao i norveška kruna za koju se očekuje da će s 9,85 eura skliznuti na 9,2 eura u protuvrijednosti.

Komentirajte prvi

New Report

Close