ECB upozorio Italiju na problem deficita

Autor: Poslovni dnevnik , 14. rujan 2014. u 22:00
Premijer Matteo Renzi obećao je smanjiti deficit/REUTERS

Zbog sve slabijeg rasta BDP-a Renzi neće moći spustiti deficit ispod 3%.

Europska središnja banka (ECB) upozorila je Italiju da dodatno ojača fiskalnu poziciju, ističući da bi rast gospodarstva slabiji od očekivanog mogao značiti da vlada premijera Mattea Renzija neće moći ispuniti postojeće ciljane razine deficita za ovu godinu.

"Rizici vezani uz postizanje ciljanog deficita od 2,6 posto BDP-a i dalje su prisutni, ponajprije u svjetlu većeg pogoršanja stanja u gospodarstvu nego se očekivalo", objavila je ECB u mjesečnom biltenu za rujan. "A što se budućnosti tiče, važno je dodatno ojačati fiskalnu poziciju zemlje kako bi se zajamčilo poštivanje zahtjeva iz Pakta o stabilnosti i rastu, ponajprije onih koji se odnose na smanjenje udjela duga opće države u BDP-u", stoji nadalje u biltenu.

Premijer Renzi početkom prošlog tjedna kazao je da će rast gospodarstva ove godine biti oko nule, što bi bilo znatno slabije u odnosu na prijašnja očekivanja vlade, a znak je da će treće najveće gospodarstvo eurozone muku mučiti s izlaskom iz treće recesije u posljednjih šest godina, pišu europski mediji.Renzi je u više navrata obećavao da će se talijanski manjak zadržati ispod gornje dopuštene granice u eurozoni od tri posto BDP-a, no očekuje se da će promijeniti trenutno ciljani deficit u visini 2,6 posto BDP-a u novom prijedlogu proračuna. Nedavno je za The Financial Times kazao kako očekuje da će proračunski manjak dosegnuti 2,9 posto BDP-a. U drugom tromjesečju talijanski je BDP smanjen za 0,2 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close