ECB dao 83 mlrd. eura jeftinih kredita

Autor: Tomislav Pili , 18. rujan 2014. u 22:00
Novac je uzelo 255 banaka/Reuters

Prva tranša manja je od prognoza koje su govorile o 133 milijarde eura.

Europska središnja banka (ECB) u četvrtak je otpustila bankama prvu od osam tranši vrlo jeftinih kredita pod nazivom ciljane dugoročne operacije za refinanciranje (TLTRO) vrijednu 82,6 milijardi eura.

Osim toga, tržište je razveselila vijest o uvođenju rotacijskog sustava u glasački sustav Vijeća guvernera što je potaknulo nadu da će ECB uvesti još monetarnih poticaja. TLTRO krediti nude se uz kamatnu stopu od svega 0,15 posto, a banke ih moraju vratiti do 2016. godine. Bankama će se kroz osam tranši ukupno ponuditi 400 milijardi eura TLTRO-a koje bi one trebale transferirati u povoljno kreditiranje realnog gospodarstva eurozone. Međutim, nejasno je hoće li ECB penalizirati banke ako i taj novac (opet) ne dođe u većem iznosu do onih kojima je i namijenjen.

Inače, za prvu tranšu TLTRO-a banke i nisu bile osobito zainteresirane jer su ionako preplavljene novcem. Prvih 82,6 milijardi eura uzelo je 255 banaka, manje od očekivanja analitičara koji su procjenjivalo da će u prvoj tranši ECB dodijeliti do 133 milijardi eura. No, burze je više razveselila vijest o uvođenju rotacijskog sustava glasanja guvernera što u prijevodu znači da guverner njemačke Bundesbanke, Jens Weidmann, neće sudjelovati u glasanju na zasjedanjima u svibnju i listopadu sljedeće godine. Weidmann slovi kao najveći protivnik agresivne monetarne politike unutar ECB-a, pa stručnjaci smatraju da je time otvoren put uvođenju europskog kvantitativnog otpuštanja već u svibnju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close