Dvije trećine fondova donijelo ulagačima rast

Autor: Tomislav Pili , 08. siječanj 2016. u 15:41
Arhivska fotografija: Patrik Macek / Pixsell

Od 79 fondova rast vrijednosti zabilježilo je njih 53, a porasli su i svi obveznički i novčani fondovi.

Iza domaćih investicijskih fondova zadovoljavajuća je 2015. godina u kojoj je dvije trećine fondova svojim klijentima donijelo rast vrijednosti. Rast vrijednost zabilježilo je 67 posto fondova, odnosno njih 53 od ukupno 79.

Prema podacima portala Hrportfolio, među dioničkim fondovima najbolji rezultat ostvario je FIMA Equity s rastom prinosa od gotovo 22 posto, a slijede ga HI-growth s ravno 10 posto rasta te HPB Dionički koji je ulagačima uvećao vrijednost novca za 8,2 posto. U kategoriji mješovitih i obvezničkih fondova lidersku poziciju drže dva fonda ZB Investa, ZB global (+9,26 posto) te ZB bond (+3,73 posto). Među najpopularnijim novčanim fondovima prve tri pozicije drže Locusta Cash s rastom od 1,5 posto, zatim Auctor Cash s 1,14 posto te PBZ Dollar s 1,1 posto prinosa.

Ocjenjujući fondovsku 2015., analitičar Hrportfolija Iztok Likar kaže kako je posebno bitno da su svi fondovi namijenjeni konzervativnim ulagačima, odnosno novčani i obveznički, ostvarili pozitivne rezultate.
“Kod dioničkih i mješovitih fondova vidljiv je utjecaj globalnih događaja koji su utjecali na kretanje dioničkih tržišta. Najbolje rezultate su ostvarili fondovi koji pretežno investiraju na domaće tržište i tržišta regije, dok su najviše pali fondovi koji investiraju na tržišta koja su pod utjecajem događaja u Kini. Također su negativni utjecaj, iako u manjoj mjeri, osjetili fondovi koji investiraju na tržišta SAD i Europe”, dodaje Likar.

Komentirajte prvi

New Report

Close