‘Države se trebaju odreći dijela svojega suvereniteta’

Autor: Marina Biluš , 30. listopad 2012. u 11:22
'Mnogi su odavno izgubili dio suvereniteta kad su dopustili da im se dugovi nagomilaju'

Guverner ECB-a podržao inicijativu da se povjereniku EU omogući nadzor nacionalnih proračuna.

Države eurozone trebaju biti spremne prenijeti dio svojega suvereniteta na Europu, to je nužno kako bi se povratilo izgubljeno povjerenje.

Tako je predsjednik Europske središnje banke (ECB) Mario Draghi odgovorio na pitanje novinara njemačkog lista Der Spiegl, koji je želio doznati slaže li se glavni europski guverner s inicijativom da se povjereniku za ekonomske i monetarne poslove EU omogući da prema potrebi ubuduće intervenira u nacionalne proračune država članica. "U potpunosti se slažem s tim. Bilo bi mudro da vlade taj prijedlog ozbiljno razmotre", komentirao je Draghi plan za koji se zalaže njemački ministar financija Wolfgang Schäuble, kao i njegova kancelarka Angela Merkel, koja je spomenutu inicijativu objelodanila prije odlaska na nedavni briselski sastanak na vrhu.

Draghi se osvrnuo i na to da se neke zemlje protive takvu scenariju rekavši: "Brojne države tek trebaju shvatiti da su već davno izgubile dio svojega suvereniteta kada su u prošlosti dopustile da im se dugovi nagomilaju pa sad ovise o dobroj volji financijskih tržišta. Iako ovo zvuči paradoksalno, istinito je: kad neke zemlje eurozone budu spremne podijeliti dio suvereniteta na europskoj razini, tek će se tada zapravo izboriti za njega." Draghi je također većinu intervjua opravdao program kupnje obveznica prezaduženih država. Ponovio je da ECB njime ne krši pravilo prema kojem ne smije izravno financirati same države. "Smijemo kupovati državne obveznice na sekundarnom tržištu od banaka i drugih financijskih institucija", zaključio je.

Lijek, a ne droga

Reakcija na kritiku kolege Jensa Weidmanna

Novinar Der Spiegela "bocnuo" je Draghija citirajući izjavu njegova kolege, šefa Bundesbanka Jensa Weidmanna, koji je kritizirao glavnoga europskog guvernera komentarom da "bi države mogle postati ovisne o financiranju ECB-a kao o drogi. Draghi je na to odgovorio: "Taj rizik postoji i svjesni smo ga. Ali financiranje ECB-a može pomoći, baš poput lijeka. I toga smo svjesni."

Komentirajte prvi

New Report

Close