Država izdala 2,05 milijardi kuna ‘trezoraca’

Autor: Ana Blašković , 02. siječanj 2019. u 22:00
Ministar financija Zdravko Marić/Igor Šoban/PIXSELL

Država po jednogodišnjim zapisima duguje 18,18 milijardi kuna.

Država se u srijedu na redovnoj tjednoj aukciji trezorskih zapisa zadužila za 2,05 milijardi kuna premašivši inicijalni plan za više od pola milijarde kuna.

Pritom je ostvarena prosječna kamatna stopa od tek 0,09 posto. Ovog tjedna na naplatu dospijeva 1,94 milijarde kuna kratkoročnog duga države pa je Ministarstvo financija na upis ponudilo 1,5 milijardi kuna trezoraca.

Pritisnute višom likvidnosti na tržištu financijske institucije, pri čemu udio banaka ovog puta nije dosegnuo 30 posto, ponudile su posuditi više od dvije milijarde kuna pristajući na iznimno niske prinose što je država redom prihvatila.

Riječ je o kunskim trezorskim zapisima izdanim s rokom dospijeća na godinu dana koje, kao i na prethodnih 16 aukcija nose 0,09 posto prinosa. Iznimno niska cijena duga posljedica je izdašne likvidnosti na tržištu novca koja je krajem 2018. premašila 30 milijardi kuna.

Nakon ovotjednog dospijeća i redovne aukcije, njihov saldo povećao se za 108 milijuna kuna. Tako država ukupno po jednogodišnjim trezorskim zapisima vjerovnicima duguje 18,18 milijardi kuna. U iduća dva tjedna Ministarstvo financija u planu nema zakazanih tjednih aukcija, a prva iduća održat će se 22. siječnja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close