Dolar iznad 107 jena, funta donekle stabilizirana

Autor: Poslovni.hr/Hina , 11. rujan 2014. u 14:33
Foto: Thinkstock

Dolar je bio u plusu i prema drugim značajnim svjetskim valutama.

Američka valuta u današnjem je trgovanju na međunarodnim tržištima nastavila bilježiti nove najviše razine u šest godina prema japanskoj, dok se funta donekle stabilizirala nakon pritisaka povezanih sa skorašnjim referendumom o neovisnosti Škotske.

Tečaj dolara premašio je tako 107 jena prvi puta od rujna 2008. godine. Od početka tjedna njegov je dobitak prema jenu dosegnuo gotovo dva posto pa je na putu da peti tjedan zaredom zaključi s dobitkom prema japanskoj valuti.

Dolar je bio u plusu i prema drugim značajnim svjetskim valutama, što se očituje u dolarovom indeksu, koji mjeri vrijednost američke prema onoj šest vodećih valuta, a koji je danas iznosio 84,257 bodova i blizu je nove najviše razine u posljednjih 14 mjeseci od 84,519 bodova, na koju se popeo u utorak. Na putu je tako devetog uzastopnog tjednog dobitka, što bi bilo najduže razdoblje njegova uzleta od 1997., a pod utjecajem sve većih očekivanja mogućeg podizanja ključnih kamatnih stopa u SAD-u 2015.

Tečaj eura nije zabilježio veće promjene u odnosu na jučerašnje zatvaranje te iznosi 1,2919 dolara.

"Sve je više onih koji očekuju da će dolar dodatno jačati", kazao je trgovac u banci sa sjedištem u Aziji. Dodao je pritom da bi tečaj dolara mogao porasti na 108 jena, no najvjerojatnije ne i do 110 jena.

Funta je također i dalje u fokusu ulagača. U srijedu navečer novo je istraživanje javnog mnijenja pokazalo da se 53 posto Škota planira izjasniti protiv izlaska iz Ujedinjenog Kraljevstva, što je u suprotnosti s anketom YouGova protekloga vikenda, koja je pokazala da 51 posto ispitanika podupire neovisnost.

Najnovija anketa pomogla je funti da odskoči s najniže razine prema dolaru u proteklih 10 mjeseci. Ojačala je tako daljnjih 0,2 posto, na 1,6242 dolara, nakon jučerašnjeg dobitka od 0,7 posto nakon objave rezultata najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja.

Čitav niz upozorenja iz britanskih poslovnih i političkih elita u vezi posljedica odlaska Škota nije prestajao stizati, a među novima u nizu upozorile su Lloyds Banking Group i Royal Bank of Scotland, čija su sjedištima u Škotskoj, da će preseliti u Englesku.

Nadalje, guverner britanske središnje banke Mark Carney upozorio je da valutna unija koju obećava čelnik tamošnje nacionalne stranke Alex Salmond "ne bi bila kompatibilna sa neovisnosti".

Komentirajte prvi

New Report

Close