Dioničarima odlazi najviši udjel dobiti 
u povijesti

Autor: Tomislav Pili , 11. svibanj 2016. u 15:10
Isplata dividendi sve je više rezultat zaduživanja, a ne ostvarene dobiti, Fotolia

Dividende sve više ugrožavaju globalne kompanije.

Izdašne dividende koje su tijekom prošle godine isplaćivale globalne kompanije ustvari su razlog za zabrinutost među dioničarima jer signaliziraju mogućnost ekonomskog usporavanja. Prema istraživanju američkog Citigroupa, kompanije su prošle godine u prosjeku isplaćivale polovicu svoje dobiti dioničarima.

Naime, u protekle dvije godine udjel dobiti koji je isplaćivan za dividendu kompanija unutar MSCI World indeksa porastao je s 43 posto na 51 posto. Dugoročni prosjek je 46 posto. Problem je što su kompanije zadržale isplatu dividendi na istim razinama unatoč padu prihoda, što pak sugerira kako dividende nisu u dovoljnoj mjeri pokrivene s dobiti, kaže za Financial Times Robert Buckland, dionički analitičar u Citi Researchu.

 

3,4posto

posto iznosi globalni dividendni prinos 
uz otkup dionica

Tako visoki udjel dobiti koji se isplaćuje za dividendu jedan je od argumenata za raspravu kako je ultralabava politika vodećih središnjih banaka u Europi, SAD-u i Japanu utjecala na dioničko tržište uslijed pada prinosa na obveznice. Statistika naime pokazuje kako je prosječni godišnji prinos na obveznice iznosio rekordno niskih 1,7 posto, navodi američka banka JPMorgan. Istovremeno je dividendni prinos na globalne dionice dosegnuo 2,7 posto, odnosno 3,4 posto ako se uračunaju i otkupi dionica.

Pritisak dioničara koji traže stabilan dividendni prinos doveo je menadžment kompanija koje kotiraju na burzi između čekića i nakovnja. Naime, pad dividendi signalizirao bi probleme u poslovanju, a s druge strane zadržavanje dividendne razine sprečava investiranje dobiti u budući rast i razvoj. Posljednjih godina taj je problem posebno bio prisutan kod energetskih kompanija pogođenih drastičnim padom cijene nafte, ustanovili su analitičari Citija.

Naime, njihova analiza pokazuje da su dividende većine naftnih kompanija isplaćivanih u posljednje dvije godine rezultat zaduživanja, a ne ostvarene dobiti. Najdrastičninji primjer je ExxonMobil koji se lani zbog dividende zadužio za 12 milijardi dolara. No, tog su problema sve više svjesni i financijaši. Izvršni direktor fonda BlackRock, Larry Fink, uputio je u veljači pismo stotinama direktora američkih i europskih kompanija u kojem traži da se fokusiraju na dugoročnu vrijednost, a da ignoriraju dioničare usmjerene na kratkoročnu dobit.

Komentirajte prvi

New Report

Close