Cijene nafte stabilne iznad 48 dolara, čeka se ECB

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2015. u 14:49
Foto: Thinkstock

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara za barel.

Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 48 dolara za barel, budući da je pozornost tržišta preusmjerena na Europsku središnju banku (ECB) koja bi trebala usvojiti nove poticaje kako bi poduprla posustalo gospodarstvo eurozone.

Na londonskom se tržištu cijenom barela trgovalo po 45 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 48,46 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 46,66 dolara.

Cijene su u utorak pale nakon što je Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio prognozu svjetskog gospodarskog rasta u 20145. a Iran naznačio nastavak silaznog trenda na naftnim tržištima.

U srijedu su se konsolidirale uoči sastanka ECB-a za koji se očekuje da će na redovnom mjesečnom sastanku u četvrtak usvojiti program kupnje državnih obveznica kako bi suzbio deflaciju i podupro slabašni gospodarski rast u eurozoni, tumači Kash Kamal iz Sucden Financiala.

Slab gospodarski rast, posebno u Europi ali i Kini, jedan je od razloga oštrog pada cijena nafte koje su od prošlogodišnjeg lipnja više nego prepolovljene. Drugi je višak u opskrbi, povezan ponajprije s procvatom proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u.

Pritom u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC) upozoravaju da osjetno niže cijene počinju kočiti rast američke proizvodnje kao i smanjenje ulaganja. Čelnik francuskog Totala kazao je da je zatražio ograničenje potrošnje na vađenje nafte iz škriljca u SAd-u.

OPEC-ove prognoze ipak i dalje pokazuju višak u ponudi u ovoj godini, koji bi se trebao preusmjeriti u zalihe. "Vidimo tek malo prostora za izbjegavanje velikog povećanja zaliha u prvoj polovini 2015. i zato očekujemo niske cijene", ističu u izvješću analitičari BNP Paribasa.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u utorak iznosila 43,04 dolara, što znači da je pala 83 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close