Cijene nafte stabilne ispod 73 dolara nakon sastanka OPEC-a

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2014. u 15:04
Foto: Thinkstock

Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta u srijedu.

Cijene barela sirove nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 73 dolara nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zadržala proizvodnju na dosadašnjoj razini unatoč prekomjernoj opskrbi.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila u plusu neznatna 22 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 72,80 dolara, nakon što je nakratko potonula na samo 71,12 dolara, najnižu razinu od srpnja 2010. godine.

Na američkom tržištu barelom se također trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni u odnosu na zatvaranje tržišta u srijedu, od 67,95 dolara. U četvrtak su tržišta u SAD-u bila zatvorena zbog Dana zahvalnosti.

Saudijska Arabija otklonila je na jučerašnjem redovnom sastanku u sjedištu OPEC-a u Beču pozive siromašnijih članica kartela za smanjenjem proizvodnje, što je potaknulo snažan pad cijena na naftnim tržištima.

"Dobrodošli u novi svijet nafte. Saudijska Arabija i OPEC više neće biti mehanizam uravnoteženja tržišta, odrekli su se te uloge. Umjesto njih instrument uravnoteženja bit će tržište, odnosno cijene", konstatira Michael Wittner iz francuske banke Societe Generale. "Teško je u dovoljnoj mjeri naglasiti dramatičnu i temeljitu promjenu koja se time dogodila na tržištu nafte", dodaje Wittner.

"Očekujemo kontinuiranu prekomjernu opskrbu tržišta", kaže Bill Hubard iz Markets.coma. ""Mislim da će nova cjenovna norma biti 70 dolara za barel a cijene bi mogle ići i znatno niže", dodaje Hubard.

Na londonskom su tržištu cijene u studenom pale više od 15 posto i na dobrom su putu da zabilježe najveći mjesečni pad od studenog 2008. Od lipnja pale su više od 33 posto, pritisnute procvatom proizvodnje nafte iz škriljca u SAD-u, koja uzrokuje zasićenost opskrbom u uvjetima usporavanja globalnog gospodarskog rasta.

"Tržište je u potrazi za novom paradigmom, novim cjenovnim rasponom. Nitko ne može pouzdano reći koliki bi on mogao biti – možda 60, 70 ili čak 80 dolara za barel", napominje Eugen Weinberg iz frankfurtskog Commerzbanka.

Čelnik moćnog ruskog proizvođača Rosnefta Igor Sečin procjenjuje da bi cijene nafte mogla pasti na 60 dolara ili čak i niže do kraja prve polovice sljedeće godine. Ako cijene ostanu niske, Rusija bi mogla smanjiti proizvodnju za 200 do 300 tisuća barela dnevno, dodaje Sečin.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 70,80 dolara, što znači da je potonula 2,90 dolara u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Komentirajte prvi

New Report

Close