Cijene nafte kliznule prema 115 dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. listopad 2012. u 16:23
Ilustracija

Zabrinutost zbog pogoršanih izgleda za kinesko gospodarstvo i otegnuta kriza u Europi pritišću cijene nafte.

Cijena barela sirove nafte u utorak se na londonskom tržištu spustila prema razini od 115 dolara pod pritiskom dobitonosnih prodaja, dostatne opskrbe i obilnih zaliha u najvećem svjetskom potrošaču Sjedinjenim Državama. Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte u terminskim ugovorima s rokovima isporuke u studenom, koji istječu danas poslijepodne, pala 50 centi, na 115,3 dolara. Na američkom je tržištu cijena barela ostala gotovo nepromijenjena na 91,8 dolara. Zabrinutost zbog pogoršanih izgleda za kinesko gospodarstvo, drugog po veličini svjetskog naftnog potrošača, i otegnuta kriza u Europi pritišću cijene nafte.

Dodatni pritisak generiraju očekivanja da će sutrašnje izvješće američke vlade pokazati rast zaliha sirove nafte u prošlom tjednu zbog očekivanog povećanja uvoza, a očekuje se i rast zaliha benzina, s obzirom na slabu potražnju, pokazala je preliminarna Reutersova anketa objavljena u ponedjeljak. Bude li ta procjena potvrđena, upotpunit će sliku o solidnoj ponudi i nadovezat se na tvrdnju jednog neimenovanog izvora iz industrije da je Saudijska Arabija u rujnu proizvodila 9,77 milijuna barela dnevno. Prema službenim podacima saudijskih vlasti, koji su dostupni na OPEC-ovim internetskim stranicama, najveći svjetski izvoznik nafte u kolovozu je proizvodio 9,75 milijuna barela dnevno, te 9,8 milijuna barela sirove nafte u srpnju.

"Nafte u biti ima dovoljno, budući da Saudijska Arabija i ostale zemlje održavaju visoku razinu proizvodnje a i zalihe su na solidnim razinama", konatirao je Ken Hasegawa iz tokijskog Newedgea. "S druge strane napetost na tržištu podržava zaoštravanje krize na Bliskom istoku i zbivanja oko Irana, te napetost u odnosima Turske i Sirije", dodaje.

Europska unija pojačala je pritisak na Iran uvođenjem dodatnih sankcija na iranski naftni, plinski i bankovni sektor. Time Bruxelles želi prisiliti Teheran da obustavi sporni nuklearni program. Na taj se potez odlučio nekoliko dana nakon što je Teheran objavio da će pregovarati o obustavi programa obogaćivanja urana ako dobije gorivo za reaktor koji služi za istraživanja.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 110,70 dolara, što znači da je bila 24 centa niža nego prethodnog radnog dana.

Komentirajte prvi

New Report

Close