Cijene nafte iznad 62 dolara, u fokusu i dalje ocjene o oporavku potražnje

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. veljača 2015. u 14:32
Foto: Thinkstock

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje.

Cijene barela nafte prekoračile su u četvrtak na međunarodnim tržištima razinu od 62 dolara budući da su ocjene o oporavku potražnje ponovo potisnule u drugi plan obilnu opskrbu, očitovanu u daljnjem povećanju zaliha u Sjedinjenim Državama.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 71 cent u odnosu na prethodno zatvaranje, na 62,34 dolara. Dan ranije zaključila je trgovanje u plusu pet posto. U SAD-u se barelom trgovalo po 40 centi višoj cijeni u odnosu na prethodno zatvaranje, od 50,59 dolara. U srijedu su poskočile više od tri posto.

Jučerašnji skok cijena najveći je u gotovo dva tjedna a potaknule su ga učestale izjave dužnosnika članica Organizacije zemalja-izvozonica nafte (OPEC) o oporavku potražnje i ohrabrujući pokazatelji iz kineskog proizvodnog sektora.

Tako je saudijski ministar Ali al-Naimi izjavio da potražnja raste a oprezan optimizam u pogledu prognoza za naftna tržišta iznijeli su i drugi dužnosnici članica OPEC-a, poput neimenovanog izaslanika iz jedne zemlje u Perzijskom zaljevu, koji je kazao da će potražnja snažnije porasti u drugoj polovini godine.

"Jučerašnji komentari, promjena tona u Saudijskoj Arabiji, još uvijek utječu na cijene", kazao je Olivier Jakob, analitičar iz tvrtke Petromatrix. "Tržište još uvijek reagira na to", dodaje.

Cijene nafte oštro su pale od sredine prošle godine pod utjecajem obilne ponude i slabe potražnje da bi se u međuvremenu donekle oporavile pod utjecajem smanjenja proizvodnje koja je za pojedine kompanije, posebno u SAD-u, postala neisplativa, zbog skupe tehnologije proizvodnje nafte iz škriljaca.

Prekomjerna ponuda još se osjeća, kao što pokazuje i opetovani skok američkih zaliha u prošlom tjednu, na novu rekordnu razinu od 434,1 milijun barela, pokazali su službeni vladini podaci, objavljeni u srijedu.

OPEC je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 53,81 dolara, što znači da je bila 27 centi viša nego dan ranije.

Komentirajte prvi

New Report

Close