Cijena zlata pala na 1382 dolara za uncu, u utorak kratki predah ili … ?

Autor: Tin Bašić , 17. travanj 2013. u 10:00
Glavni uzrok naglog spuštanja cijene bilo je azijsko tržište s kojeg dolaze signali da će uobičajena potražnja biti znatno manja/FOTOLIA

Prodaja zlata bila je toliko žestoka da je srušila cijenu za 9,4 posto, što je najveća dnevna korekcija cijene u posljednjih 30 godina.

Cijena zlata od petka se spustila 13 posto.

No cijena od 1382 dolara za uncu, kolika je bila u utorak, poprilično je optimistična obzirom na dan prije. U ponedjeljak je, naime, navala na prodaju zlata na burzi bila toliko žestoka da je srušila cijenu za 9,4 posto, što je najveća dnevna korekcija cijene u posljednjih 30 godina. Pribroji li se taj pad s kretanjima cijene s kraja prošloga tjedna, vrijednost unce pala je za čak 200 dolara i spustila se na 1360 dolara. To je ujedno bila i najniža cijena zlata u posljednje dvije godine. Koliko je tržište u ponedjeljak bilo uzdrmano pokazuje i kretanje Gold VIX indeksa koji mjeri volatilnost. Indeks je skočio čak 62 posto u jednome danu i zaključio na najvišoj razini u posljednjih 18 mjeseci. Glavni uzrok naglog spuštanja cijene je azijsko tržište s kojeg su dolazili signali da će uobičajena potražnja biti znatno manja, što je prestrašilo investitore, piše Wall Street Journal. To je pak aktiviralo brojne 'margin callove' s obzirom da je cijena bila ispod 1500 dolara za uncu. Stoga su ulagači, vidjevši signale o slabijoj potražnji, odlučili izaći iz pozicija u zlatu radije nego nadodavati dodatni novac kako zadržali bi iste pozicije.

U ponedjeljak je rasprodaja krenula upravo u Aziji. Kina je objavila podatke o gospodarskim kretanjima koji su bili lošiji od očekivanih. S obzirom na to da su tamošnji potrošači kao i oni u Indiji najveći kupci zlata na svijetu, nije trebalo dugo da se rasprodaja ubrza. U Indiji, u kojoj se sezona vjenčanja bliži vrhuncu, a koja i uzrokuje rast cijene zlata na svjetskim tržištima budući da je potražnja izuzetno visoka, ove godine je podbacila. Vrijednost najtraženijeg plemenitog metala na svijetu polako pada još od listopada prošle godine. S obzirom na to da se dužnička kriza u Europi koliko toliko stabilizirala, piše WSJ, ulagači su se počeli odmicati od zlata kao sigurnog utočišta. Također, i zabrinutosti oko jačanja inflacije koje su potaknule američke Savezne rezerve upumpavanjem novca u sustav, polako su počele jenjavati, što je smanjilo pritisak. U međuvremenu je druga vrsta imovine, poput dionica, investitorima postala atraktivnija. Analitičari koji prate zlato smatraju da se trenutni pad neće nastaviti. 

Stanje stvari

Razlika od 30 posto
U kolovozu prošle godine cijena unce zlata dotaknula je povijesni vrhunac – 1921 dolar. U ponedjeljak se spustila na 1360 dolara, što je pad od 29,2 posto. 

Kina i Indija uzrok pada
Uzrok snažne korekcije cijene su izuzetno slaba potražnja za zlatom u Kini i Indiji. S druge strane, dužnička kriza u Europi koliko toliko se stabilizirala, a oslabila je i prijetnja jačanja inflacije u SAD-u. 

Slijede središnje banke?
Neki analitičari tvrde da je sada trenutak za kupnju zlata jer bi se neke središnje banke mogle snažnije fokusirati na taj metal.

Komentari (4)
Pogledajte sve

I poslovnice za otkup zlata zabrinute…

Još do nedavno se preporučavalo ulaganje u zlato – da bi mu se napuhavala cijena. Kad je ocjenjeno da je povoljna prilika za prodaju, tada se počne lagano sa prodajom po najvišoj cijeni, a onda ubrza da bi se cijena srušila i kasnije od profita kupilo još više zlata. Naravno to mogu igrati samo globalni igrači.

PANIČNA RASPRODAJA ZLATA , NAJTEŽI DNEVNI PAD OD 1980.

http://www.limun.hr/main.aspx?ID=920101&pojam=zlato [limun.hr]

Jel bi bilo pametnije ulagati u dolare koje tiskaju bez ikakvog pokrića ?

Kad-tad morat će se i USA vratiti zlatu , koliko zlata – toliko dolara !

Za sve pametne ulagace u zlato danas bi cijena zlata trebala biti oko 900 usd za troy oz. Cijena zlata se nije mijenjala od otkrica amerike (korigirano za inflaciju). Eto prilike za ucenje i gubitak kapitala.

New Report

Close