CERP se opet zadužuje kod Erstea

Autor: Marija Brnić , 04. lipanj 2017. u 22:00
Na čelu Upravnog vijeća CERP-a je ministar državne imovine Goran Marić, Foto: Hrvoje Jelavić / Pixsell

Vlade Novim kreditom od 44 milijuna eura zatvorit će postojeći.

Na ovotjednoj sjednici Vlada bi trebala odobriti državno jamstvo Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) za kredit koji će u visini od 44 milijuna eura podići kod Erste&Steiermarkische banke. Ponuda te banke odabrana na provedenom javnom natječaju, a zadovoljavajućom ju je potvrdilo Upravno vijeće CERP-a na čelu s ministrom državne imovine Goranom Marićem, koji će Vladi predložiti da podupre kreditni aranžman CERP-a.

Novim kreditom, inače, planira se pokriti postojeći kredit CERP-a kod Erste banke, a koji CERP-u na naplatu dolazi potkraj srpnja. Prema odluci Upravnog vijeća, u postupku nabave dugoročnog kredita od 44 milijuna eura odabrana je dodatna poboljšana ponuda Erste banke s ukupno ponuđenom cijenom u iznosu od 14,6 milijuna kuna.

Kredit uz valutnu klauzulu i primjenu srednjeg tečaja HNB-a na dan povlačenja i plaćanja, CERP će podići do 28. srpnja, s rokom otplate od tri godine, uz mogućnost jednokratne otplate i prijevremenog povrata bez plaćanja naknade za ranije podmirenje.

Postojeći kredit kod Erste banke, koji je podignut prije tri godine i koji CERP-u sjeda u srpnju, jedini je kojeg ta državna institucija, pravni sljednik HFP-a i AUDIO-a, ima obvezu platiti tijekom ove godine. Taj kredit je ugovoren na iznos od 50 milijuna eura, ali je CERP-u za otplatu preostalo 44 milijuna glavnice, nakon što je prijevremeno, u dva navrata, podmirio dio duga. Novim ugovorom nastoji se iskoristiti povoljnije uvjete na tržištu.      

Komentirajte prvi

New Report

Close