Cafard i Baton neovlašteno nude trgovanje, kaže Hanfa

Petar Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Foto: Igor Kralj / Pixsell Petar Pierre Matek, predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga, Foto: Igor Kralj / Pixsell

Regulator opet upozorio na tvrtke koje nemaju njezino odobrenje.

Regulator je opet upozorio ulagače na tvrtke koje neovlašteno pružaju usluga trgovanja financijskim instrumentima, iako prozvane tvrtke surađuju s ciparskim tvrtkama koje su legalizirale svoje poslovanje na području Hrvatske.

Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) upozorili su u petak na aktivnosti tvrtki Cafard i Baton Services. Regulator tvrdi da je temeljem svojih nadzornih aktivnosti utvrdio kako osobe zaposlene u Cafardu nude na području Republike Hrvatske usluge inozemnog investicijskog društva Coverdeal Holdings Ltd. iz Limassola na Cipru (ime branda: Globtrex), pri čemu se predstavljaju kao zaposlenici Coverdeala.

 

6tvrtki

uz FxNet, Baton i Cafard prozvala je Hanfa

“Cafard nema odobrenje Hanfe za pružanje investicijskih usluga, kao niti za nuđenje investicijskih usluga drugih investicijskih društava na području Republike Hrvatske”, ističu iz Hanfe. Radi o neovlaštenom pružanju usluga, dodaje regulator, unatoč činjenici što je Coverdeal Holdings Ltd. upisan u registar tvrtki iz Europske unije koje mogu neposredno pružati investicijske usluge u našoj zemlji.

U slučaju da ulagače netko kontaktira iz Cafarda u vezi trgovanja, iz Hanfe pozivaju da ih o tome obavijeste. Isto vrijedi i za Baton Services koji nudi usluge FxNeta, također iz Limassola. Inače, na FxNet je Hanfa upozorila krajem ožujka, a sada je objavila kako je FxNet od 23. lipnja upisan u registar, pa upozorenje iz ožujka prestaje važiti.

Iz Batona su za Poslovni dnevnik poručili kako “tvrtka nije više aktivna”, a detaljniji odgovor do zaključenja broja nije stigao. U sudskom registru stoji da je Baton i dalje aktivan, a kao osnivač i direktor navodi se mađarski državljanin Gergely Cseh. Kao osnivač i direktor Cafarda od 6. lipnja navodi se Benjámin Halász, također Mađar. Do komentara iz Cafarda nismo uspjeli doći. Podsjetimo, Hanfa je od 2012. objavila upozorenja za još šest tvrtki.     

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!