Bruto međunarodne pričuve na rekordnih 16,5 milijardi eura

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. svibanj 2018. u 10:34
Foto: Thinkstock

Vrijednost međunarodnih pričuva dostatna je za pokriće preko osam mjeseci vrijednosti roba i usluga te u potpunosti pokriva trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine, u visini od 7,8 milijardi eura.

Bruto međunarodne pričuve Hrvatske krajem ožujka ove godine dosegnule su 16,5 milijardi eura, što je u nominalnom iznosu njihova rekordna razina, navodi se u novoj analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

Po podacima Hrvatske narodne banke (HNB), krajem ožujka bruto međunarodne pričuve iznosile su 16,5 milijardi eura, što je za 2,5 posto više nego u ožujku prošle godine te 2,6 posto više nego u veljači ove godine.

Kako u srijedu navode analitičari RBA, nominalno je to njihova povijesno najviša razina, a djelomično je i posljedica devizne intervencije HNB-a u siječnju, na kojoj je od banaka otkupljeno 405,5 milijuna eura, kao i više razine ugovorenih repo poslova.

„Vrijednost međunarodnih pričuva dostatna je za pokriće preko osam mjeseci vrijednosti roba i usluga te u potpunosti pokriva trenutne obveze prema inozemnim vjerovnicima koje dospijevaju do kraja ove godine, u visini od 7,8 milijardi eura. Dakle, trenutni iznos međunarodnih pričuva dostatan je za uspješno provođenje monetarne politike te financiranja eventualnih neravnoteža u bilanci plaćanja pri čemu je još jedanput naglašena predanost središnje banke u očuvanju stabilnosti kune”, zaključuju analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke HNB-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close