Barclay’s prodao španjolsku podružnicu

Autor: Tomislav Pili , 01. rujan 2014. u 22:00
Caixa dobiva 550.000 novih klijenata/REUTERS

Kupac je španjolska Caixabank, a Barclay’s će izgubiti 500 milijuna funti.

Nastavljajući plan restrukturiranja, britanska banka Barclay's odlučila je prodati svoju španjolsku podružnicu najvećoj tamošnjoj banci Caixabank.

Španjolska banka u nedjelju je priopćila da je kupila veći dio Barclay'sovih španjolskih operacija za 800 milijuna funti čime se nastavlja rapidna konsolidacija španjolskog bankovnog sektora.Caixabank kupila je bankovnu podružnicu, upravljanje imovinom i komercijalno bankarstvo. Barclay's je iz svog španjolskog portfelja odlučio zadržati kartično poslovanje te investicijsko bankarstvo, piše Financial Times. Unatoč tome, Caixabank – već sada najveća banka u Španjolskoj – dobiva novih 550.000 klijenata i 250 poslovnica, zajedno s imovinom vrijednom 21,6 milijardi eura.

Kako je objavio Barclay's, na ovoj transakciji britanska će banka ukupno izgubiti pola milijarde funti. Ipak, šef banke Anthony Jenkins ne štedi žrtava kako bi proveo plan restrukturiranja kojim bi banku kapitalno osnažio i vratio povjerenje dioničara. Prema toj strategiji objavljenoj u svibnju, Barclay's namjerava prodati dobar dio svog inozemnog poslovanja, pa je uz prodaju španjolske podružnice prodao i poslovanje u Ujedninjenim Arapskim Emiratima.Kupac je Islamska banka Abu Dhabia, a Barclay's's će na toj transakciji uprihoditi 119 milijuna funti. Planom restrukturiranja predviđeno je da 7.000 ljudi izgubi posao u odjelu investicijskog bankarstva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close