Banke konzultantima dale 200 mlrd. dolara

Autor: Marina Biluš , 06. prosinac 2016. u 22:01
Iznosi koje banke troše na ovaj tip usluga nisu održivi, upozoravaju iz ALM-a/FOTOLIA

Bankari sada tvrde da stope tog rasta usporavaju te najavljuju njihov oštar pad u godinama koje dolaze.

Repovi financijskog sloma iz 2008. godine, koji su pokrenuli lavinu regulatornih promjena za financijske institucije, potpirile su iznose naknada konzultantima koje plaćaju kreditori.

Prema izračunima ALM Intelligencea, bankari diljem svijeta u ovih su osam godina za konzultantske usluge platili nevjerojatnih 200 milijardi dolara kako bi uspjeli funkcionirati na tržištu na kojem su pravila poslovanja bitno postrožena kako bi se izbjegle reprize crne 2008.  Gledano po godinama, iznosi potrošeni na takve naknade skočili su do danas 1,8 puta; za njih su banke 2008. izdvojile gotovo 17 milijardi dolara, dok je ove godine riječ o čak 30 milijardi.

No, u svojim komentarima Financial Timesu, bankari sada tvrde da stope tog rasta usporavaju te najavljuju njihov oštar pad u godinama koje dolaze. Takve prognoze argumentiraju činjenicom da regulativa postaje stabilnija. "Promatrajući s razine bankarske industrije, vjerojatno smo na vrhuncu i krećemo nadolje", rekao je FT-u neimenovani visokopozicionirani bankar koji je i sam intenzivno koristio usluge konzultanata. ALM-ov stručnjak Tomek Jankowski tvrdi da iznosi koje banke troše na ovaj tip usluga naprosto nisu održivi.

"Tako više neće moći. Mislim da ćemo svjedočiti usporavanju tog rasta", poručio je. Ovakve prognoze imaju podlogu i u godišnjoj statistici koja pokazuje da je rast potrošnje na konzultantske usluge usporio s 20,9 posto u 2013. godini, na 2,3% u ovoj. Jankovski tvrdi da je stroža regulacija bankarskog tržišta bila glavni razlog dramatičnih skokova u ovim iznosima. No, tvrdi, kreditorima je danas puno lakše da se sami upuste u odrađivanje poslova vezanih za regulaciju, pa bi ubuduće konzultanti mogli puno rjeđe zadovoljno trljati ruke.  

Komentirajte prvi

New Report

Close