Banke bi se trebale kloniti Bitcoina

Autor: Tomislav Pili , 07. srpanj 2014. u 22:00
Bitcoin se sve više širi/REUTERS

Europski regulator pobrojao preko 70 rizika koje nose virtualne valute.

Financijske institucije unutar Europske unije ne bi trebale kupovati, prodavati ili držati virtualne valute, upozorilo je Europsko nadzorno tijelo za bankarstvo (EBA).

U svom mišljenju upućenom zakonodavnim tijelima europski bankovni regulator ocjenjuje kako su potencijalni benefiti takvih valuta, poput najpoznatijeg Bitcoina, u neskladu s rizicima, a EBA ih je pobrojala više od 70.Neki od tih rizika su mogućnost hakiranja računa, gubitak lozinke, neispunjavanje plaćanja te korištenje takvih valuta za kriminalne i terorističke aktivnosti. Potpuno regulatorno rješenje ovih rizika uključivalo bi pravila za tržišne sudionike, odvajanje računa klijenata, kapitalne zahtjeve za entitete koji se bave virtualnim valutama te stvaranje sheme koja bi bila odgovorna za integritet virtualnih valuta. No, takav regulatorni okvir traži dosta vremena za razvoj i implementiranje, što priznaje i EBA.

Povjerenje u Bitcoin opasno je poljuljano nakon propasti japanskog Mt Goxa, najstarije burze virtualnih valuta. Kineska središnja banka lani je stoga zabranila financijskim institucijama obavljanje transakcija u virtualnim valutama.EBA je u pravu glede rizika, ali zabranjivati bankama da posluju s Bitcoinom znači spriječiti snagu pozitivnih promjena, tvrdi za FT konzultant Adam Shapiro. "Istovjetna logika mogla se primijeniti 1995. i zabraniti tada bankama da obavljaju transakcije putem internetskog plaćanja", smatra Shapiro.

Komentirajte prvi

New Report

Close