Argentina izdala stoljetnu obveznicu

Autor: Tomislav Pili , 20. lipanj 2017. u 22:00
Ulagači su ponudili čak 9,75 milijardi dolara/FOTOLIA

Analitičari upozoravaju da je apsolutno prerano da Argentina izdaje obveznicu na tako dugi rok.

Iako se tek prije godinu dana oporavila od posljednjeg bankrota iz 2002. godine, to nije spriječilo Argentinu da se u ponedjeljak zaduži na 100 godina. Južnoamerička država izdala je stoljetnu obveznicu denominiranu u dolarima, a njome je prikupila 2,75 milijardi dolara.

Međutim, ponuda je daleko premašivala argentinske želje, pa se vlada u Buenos Airesu mogla zadužiti i za 9,75 milijardi dolara. Obveznica nosi kupon od 7,125 posto. Zahvaljujući jačem pesu, argentinska je vlada podigla cilj zaduživanja u ovoj godini na međunarodnom tržištu s 10 milijardi dolara na 12,75 milijardi dolara. Prema riječima ministra financija Luisa Caputa, još se može izdati obveznica vrijednih 2,6 milijardi dolara, a te obveznice mogu biti denominirane u euru, jenu ili švicarskom franku.

Zaduživanjem vlada namjerava pokrpati proračunsku rupu od 4,2 posto BDP-a. Međutim, dio analitičara sa skepsom gleda na ovako dugi rok zaduženja Argentine. "Apsolutno je prerano da Argentina izdaje 100-godišnju obveznicu. Ako pogledate u prošlost, nisam siguran da mogu pronaći razdoblje od 20 godina u kojem Argentina nije bankrotirala", izjavio je za CNBC Jorge Piedrahita, glavni izvršni direktor Puma Investmentsa. Inače, izdavanje stoljetnih obveznica prilična je rijetkost među državama u razvoju. Posljednji se za takav potez odlučio Meksiko prije sedam godina.

Komentirajte prvi

New Report

Close