Amerika podigla kamate, u Europi i dalje rekordno niske

Foto: Predsjednica Feda Janet Yellen kaže da se 'osjeća dobro u vezi gospodarskih izgleda' REUTERS Foto: Predsjednica Feda Janet Yellen kaže da se 'osjeća dobro u vezi gospodarskih izgleda' REUTERS

Zasjedanja europske i američke središnje banke.

Na Wall Streetu je u srijedu Dow Jones dosegnuo novu rekordnu razinu, dok je S&P 500 blago pao nakon što je Fed povećao kamate i poboljšao procjene rasta gospodarstva u idućoj godini. Dow Jones ojačao je 0,33 posto, na 24.585 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,05 posto, na 2662 boda. Kao što se i očekivalo, čelnici američke središnje banke povećali su u srijedu, nakon dvodnevne sjednice, ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,25 do 1,50 posto. To je već treće povećanje kamata u ovoj godini, no projekcije o rastu cijene novca u idućim godinama čelnici središnje banke ostavili su nepromijenjene. S druge strane, povećali su procjenu rasta američkog gospodarstva u idućoj godini s prethodnih 2,1 na 2,5 posto. “Izvedba američkog gospodarstva je dobra. Njegov rast nije temeljen na, primjerice, neodrživom rastu dugova... Svjetsko gospodarstvo ima dobru izvedbu i mi smo u sinkroniziranoj ekspanziji. Osjećam se dobro u vezi gospodarskih izgleda”, kazala je na konferenciji za medije predsjednica Feda Janet Yellen.

Europska središnja banka (ECB) još ne kreće Fedovim smjerom. Na zasjedanju ECB-a u četvrtak donijeta je odluka da se kamatne stope zadrže na postojećim razinama, a guverneri su najavili kako će tako i ostati “duže razdoblje”. Potvrđen je i nastavak otkupa obveznica, ali po manjem iznosu. Podsjetimo, umjesto 60 milijardi eura, ECB će otkupljivati 30 milijardi eura obveznica. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!