Američko poskupljenje novca bez utjecaja na hrvatski dug

Autor: Tomislav Pili , 20. ožujak 2018. u 22:01
Sve se više govori o ukupno četiri Fedova podizanja ove godine/FOTOLIA

Domaći analitičari ističu kako na kretanje prinosa na domaće obveznice veći utjecaj imaju odluke ECB-a.

Zaoštravanje monetarne politike američke središnje banke (Fed) ove se godine neće izraženije odraziti na prinose hrvatskih obveznica, ocjenjuju domaći nanalitičari.

Dvodnevna sjednica čelnika Feda, prva koju vodi novi predsjednik Jerome Powell, započela je jučer. Odluke Feda bit će objavljene danas. Očekuje se da će Fed povećati ključnu kamatnu stopu za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,5 do 1,75 posto, što bi bilo prvo povećanje cijene novca u SAD-u u ovoj godini. Međutim, pažnju analitičara širom svijeta puno će više privući Fedove naznake koliko će se još puta ove godine odlučiti za takav potez.

Naime, sve se više govori o ukupno četiri podizanja. Tržišta, a i Erste grupa, očekuju da će u ožujku doći do prvog podizanja kamatne stope Feda u 2018. godini, pa će veći fokus biti na signaliziranju daljnje dinamike podizanja kamatnih stopa, naglašava direktor Ureda za ekonomska istraživanja Alen Kovač. "U tom kontekstu i dalje očekujemo ukupno tri podizanja kamatne stope u 2018., no vjerojatnost još jednog dodatnog podizanja kamatne stope u odnosu na kraj 2017. ipak  je nešto porasla", ističe Kovač. 

 

0,25 posto

povećat će Fed kamatnu stopu u raspon 1,5 do 1,75%

Dinamika Fedova podizanja ovisi o kretanju inflacije, a na što pak utječe rast potrošnje nakon porezne reforme i jačanje gospodarstva.  Zrinka Živković Matijević, direktorica ekonomskih istraživanja Raiffeisen banke kaže kako bi na kretanje prinosa na hrvatske obveznice trenutno mnogo veći utjecaj mogle imati  odluke Europske središnje banke (ECB), a ne toliko Feda. "No, može se postaviti pitanje koliko će odluke Feda imati utjecaja na ECB. Vjerujem da do podizanja kamatnih stopa ECB-a neće doći prije početka iduće godine", smatra Živković Matijević.

S obzirom na dobre fundamente, nastavak gospodarskog rasta i poboljšanja u javnim financijama, uz ogromnu količinu likvidnosti na tržištima, analitičarka Raiffeisena ne očekuje da će prinosi na hrvatske obveznice tijekom ove godine rasti, a moguće je čak i određeno sužavanje razlike prema prinosu referentne njemačke obveznice. Alen Kovač ne očekuje znatne reperkusije na očekivan smjer monetarne politike ECB-a. "Utjecaj na prinose prije svega očekujemo na dolarskim izdanjima, posebice ukoliko će komentar Feda snažnije signalizirati brži rast kamatnih stopa", zaključuje Kovač.

Komentirajte prvi

New Report

Close