Alibabu tuže zbog prijevare investitora prilikom IPO-a

Autor: Tomislav Pili , 04. veljača 2015. u 11:29
Ne želimo biti shvaćeni kao kompanija koja izbjegava transparentnost, kazao je Jack Ma/REUTERS

Osnivač Jack Ma poručio je kako će tužba na njujorškom sudu pomoći zapadnim državama da bolje shvate Alibabino poslovanje.

Teški dani za Jacka Ma i njegovu kompaniju Alibaba. Nakon što je prije desetak dana Državna uprava za industriju i trgovinu (SAIC) u neobično oštom tonu za kinesku državnu agenciju napao Alibabu, tu su činjenicu iskoristili američki odvjetnici podignuvši u ime skupine investitora tužbu zbog dovođenja u zabludu prilikom izlistavanja dionica u rujnu na Njujorškoj burzi.

Kako navode inozemni mediji, odvjetnička tvrtka Robbins Geller Rudman & Dowd podnijela je na okružnom sudu u New Yorku tužbu čiji su temelj kupnje dionica Alibabe između 21. listopada i 28. siječnja. Tužba navodi kako je prospekt koji je pratio izlistavanje dionica sadržavao netočne i zbunjujuće informacije koje se tiču poslovnih operacija kompanije, njezine financijske perspektive te što nije bilo podataka o postojećim regulatornim istragama. Potonji navod možda je i najbitniji jer se izravno tiče SAIC-ova priopćenja. Podsjetimo, taj je regulator prošloga tjedna objavio kako dvije trećine artikala koji se nude na Alibabinoj Taobao platformi nije izvornog porijekla, a neki su i opasni po zdravlje.

No, veći problem od optužbe da Alibaba prodaje brdo lažnjaka jest u SAIC-ovu navodu kako je kompanija bila izviještena o nalazima regulatora dva mjeseca prije izlistavanja dionica. A o tome u prospektu nije bilo ni riječi. Osnivač kineskog internetskog trgovca hrabro se suočio s optužbama, a o tome je govorio u ponedjeljak u Hong Kongu. Kako je izjavio, tužba će "pomoći zapadnim državama da bolje razumiju Alibabino poslovanje". "Ne želimo da svijet pogrešno shvati kako ne želimo biti transparentni. Ne želimo biti shvaćeni da je Taobao platforma za prodaju lažnih proizvoda", naglasio je Ma. Ostaje za vidjeti jesu li te poruke doprle do onih kojima se obraćao.   

Detroniziran

Jack Ma pao na treće mjesto liste najbogatijih Kineza

Osnivač Alibabe Jack Ma skliznuo je na ljestivici najbogatijih Kineza prepustvši vrh Li Hejunu, poduzetniku koji se bavi solarnom energijom. Na Hurun Global listi bogataša Li Hejun je dohvatio prvo mjesto s procijenjenih 26 milijardi dolara. Na drugom je mjestu "nekretninski car", vlasnik kompanije Dalian Wanda, Wang Jianlin, a tek na trećem mjestu je Ma s 24,5 milijarde dolara. Podsjetimo, rodonačelnik Alibabe okrunio se titulom najbogatijeg Kineza nakon rekordnog, 25 milijardi dolara teškog izlistavanja dionica Alibabe na Njujorškoj burzi u rujnu prošle godine. U Kini ukupno živi 430 milijardera, a više ih je samo u SAD-u, njih 537.

Komentirajte prvi

New Report

Close