Kada zakonom nije propisano da subota nije neradni dan

Autor: Mićo Ljubenko , 12. lipanj 2018. u 14:06
Foto: Marin Tironi / Pixsell

Nižestupanjski sudovi pravilno su zaključili da je u konkretnom slučaju nastupila zastara potraživanja.

Prema stavu Vrhovnog suda RH, Rev 1224/11 nije u pravu revidentica ni kada ističe da u konkretnom slučaju nije nastupila zastara potraživanja jer je posljednji dan zakonom određenog vremena kada je prema utvrđenju nižestupanjskih sudova nastupila zastara njezina potraživanja padao u subotu – dan kad sudovi ne rade radi čega se ima primijeniti odredba čl. 112. st. 4. ZPP.

Naime, prigovor zastare je materijalnopravni prigovor pa se na računanje rokova zastare primjenjuje odredba čl. 77. ZOO. Odredbom čl. 77. st. 3. ZOO propisano je da ako posljednji dan roka pada u dan kada je zakonom određeno da se ne radi, kao posljednji dan roka računa se sljedeći radni dan.

Stoga, kao dan kada je zakonom određeno da se ne radi smatra se samo onaj dan koji je neradni propisan zakonom.

Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj subota nije zakonom propisani neradni dan, pa su nižestupanjski sudovi pravilno primijenili materijalno pravo kada su zaključili da je u konkretnom slučaju nastupila zastara potraživanja na temelju odredbe čl. 376. st. 1. ZOO bez obzira što je posljednji dan roka padao u subotu kao posljednji dan zakonom određenog roka (čl. 362. ZOO).

Komentari (2)
Pogledajte sve

Pustite te gluposti, dajte da komentiramo o cipelama prve dame……sud odlučuje kako želi
i kojeg klijenta ima u postupku.

DA je Bog bio ovako pametan, stvorio bi bolji svijet.

New Report

Close