Studiji koji dižu rejting poslovne zajednice

Autor: Marija Crnjak , 06. listopad 2010. u 22:00

U nas MBA studij upisuje tek 0,005 posto od ukupnog broja stanovnika, dok je u SAD-u ta brojka deset puta viša tako da Hrvatsku tek očekuje pravi rast tržišta ove vrste obrazovanja

U Hrvatskoj raste zanimanje za poslijediplomske studije poslovnog upravljanja, što znači da sve veći broj stručnjaka odlučuje prihvatiti novi teret i izazove koje sa sobom nosi MBA – Master of Business Administration, svjedoče voditelji i predstavnici poslovnih škola koji u svom programu polaznicima nude stjecanje te prestižne titule. Program Master of Business Administration, namijenjen ljudima koji iza sebe već imaju radnog iskustva, jedan je od najpoznatijih svjetskih poslijediplomskih studija koji svjedoči o kvaliteti sustava obrazovanja te istodobno podiže rejting poslovne zajednice neke zemlje. Tržište se u vezi s tim u Hrvatskoj još razvija i prema nekim podacima kod nas MBA studij upisuje tek 0,005 posto od ukupnog broja stanovnika, dok je u SAD-u ta brojka deset puta viša. To ujedno znači da se tek očekuje “navala” na navedene programe, a zahvaljujući sve boljoj ponudi polaznici više ne trebaju prelaziti granicu da bi se dodatno obrazovali.

Put izlaska iz krize
“Potvrđuje se da tvrtke i građani i u okolnostima gospodarske krize žele i ulažu u kvalitetno obrazovanje, znajući da je to put izlaska iz krize. Za sljedeću školsku godinu bilježimo snažan rast interesa za studij na MBA programu, i to od 15 do 30 posto”, tvrdi Maja Martinović, prodekanica Diplomske škole te predstojnica Katedre za marketing i komunikacije Zagrebačke škole ekonomije i managementa (ZŠEM). Prva generacija studenata na Diplomskom MBA studiju ZŠEM-a upisana je u ožujku 2007., a za iduću akademsku godinu koja kreće od ožujka 2011. organizirani su smjerovi “Marketinga”, “Managementa”, “Računovodstva i revizije”, “Financija i bankarstva”, “Financija i računovodstva”, “Managementa informacijskih sustava”, “General MBA programa”, “Upravljanja ljudskim potencijalima” te “Kvantitativnih financija”. Studij traje godinu dana, odnosno dva semestra, a polaznici na kraju školovanja stječu titulu stručni specijalist poslovne administracije MBA područja iz kojeg je studij i 60 ECTS bodova. Školarina Diplomskog MBA studija iznosi 7500 eura za sve smjerove, osim za smjer “General MBA”, čija školarina iznosi 9000 eura. Maja Martinović ističe da je ZŠEM jedina poslovna škola u Hrvatskoj kojoj je odobrena aplikacija za početak procesa akreditacije prema standardu AACSB. “AACSB je institucija koja okuplja najbolje poslovne škole diljem svijeta, a njihova akreditacija predstavlja najviši standard u obrazovanju, prepoznatljiv u čitavom svijetu. Bitno je i napomenuti da je ZŠEM prema istraživanju Eduniversala, akademske mreže visokog školstva, proglašen 2008. i 2009. najboljom poslovnom školom u Hrvatskoj”, zaključuje prodekanica.

Studij poslovnog upravljanja na Ekonomskom fakultetu Zagreb ima međunarodni karakter, nastavu izvode inozemni stručnjaci zajedno s domaćim predavačima, a osobita se pozornost posvećuje razvoju interaktivnog obrazovanja i međusobne suradnje profesora i studenata. Program studija oblikovan je prema uzoru na poslijediplomske studije iz područja poslovnog upravljanja europskih i američkih poslovnih škola vodećih sveučilišta. Pri kreiranju programa uvažene su hrvatske specifičnosti do kojih se došlo iskustvom i mišljenjima vodećih menadžera u hrvatskim tvrtkama, pojašnjava Ana Aleksić, asistentica na katedri za organizaciju i menadžment. Program studija na EFZG izvodi se u tri semestra, ima 370 sati nastave, i nosi ukupno 90 ECTS bodova. Cijena studija je 9500 eura, s mogućnošću plaćanja u tri rate. “Svakako treba naglasiti da postoji mogućnost dodatnog usavršavanja na MBA programima sveučilištima partnerima iz Velike Britanije (University of Gloucestershire i Leeds Metropolitan University), uz priznavanje svih ispita i uz minimalnu razliku zbog specifičnosti programa”, napominje Aleksić.

Povlašteni uvjeti
Međunarodna diplomska škola za poslovno upravljanje Zagreb s pravom javnosti (International Graduate Business School Zagreb – IGBS Zagreb) osnovana je 2003. godine u suradnji s Ekonomskim institutom i Kelley School of Business sa Sveučilišta u Indiani, uz inicijalnu potporu State Departmenta. Škola provodi međunarodni MBA studij čiji je program također sastavljen u suradnji s Kelley School of Business, čiji profesori također čine većinu zagrebačkih predavača. Dosad je studij pohađalo pet generacija studenata, a početak nastave za sljedeću generaciju studenata planiran je za ožujak 2011. godine. Studij uz rad traje tri semestra, s predavanjima u popodnevnim terminima, pojašnjava Zlatan Fröhlich, dekan IGBS-a Zagreb.“Naša predavanja su upotpunjena analizama poslovnih slučajeva uglavnom s Harvard Business School, gostujućim predavanjima stručnjaka iz poslovnog sektora, radom na prezentacijama u manjim timovima te simulacijama poslovnih situacija. Također studenti pod povlaštenim uvjetima mogu nastaviti školovanje na online programima na Kelley School of Business, kaže dekan Frölich.

Suradnja sa školom Kelley
Nakon završetka MBA studija na IGBS-u studenti stječu naziv stručnog specijalista za poslovno upravljanje i 102 ECTS boda, a uz diplomu škole dobivaju i certifikat koji potvrđuje da je student završio MBA program izveden u suradnji s Kelley School of Business. Ukupna školarina iznosi 16.500 eura u ratama, ili 15.500 eura za avansno plaćanje. Dvogodišnji MBA studij zagrebačkog veleučilišta Vern nastao je međusobnom razmjenom i usporedbom nastavnih programa između Verna i United Business Institutes (UBI) iz Bruxellesa. Studij koji je pokrenut 2007. i traje dvije akademske godine, odnosno četiri semestra i nosi 150 ECTS bodova. Predavači su profesori s UBI-evih MBA studija i nastava se izvodi samo na engleskom jeziku. Dvogodišnji MBA studij stoji oko 13.000 eura.

Poslovna škola Bled

Više od 50.000 polaznika
Prva poslovna škola u ovom dijelu Europe je slovenska Poslovna škola Bled (IEDC) koja je osnovana još 1986., a MBA u svom programu ima od 1989. godine. IEDC u ponudi ima tri programa MBA, jednogodišnji i dvogodišnji “Executive”, namijenjen menadžerima s najmanje tri godine iskustva, te individualniji program “Presidents” MBA namijenjen iskusnijim menadžerima. Od osnutka kroz školu je prošlo oko 50.000 polaznika iz više od 70 zemalja, a jedan od trojice polaznika spada u top-menadžment. Jednogodišnji Executive studij na Bledu stoji 23.000 eura, dvogodišnji EMBA program 28,5 tisuća, dok Presidents’ MBA polaznici plaćaju ukupno 34.000 eura.

Cotrugli Business School

Mreža lidera
Jedna od škola koja se sa svojim MBA programom proširila na tržište regije je Cotrugli Business School, u čijem je osnivanju ključnu ulogu odigrala World Business Academy, svjetska mreža poslovnih lidera kao što su Deepak Chopra, Peter Senge te Rinaldo Brutocco. Inovativan program Cotrugliju je od samog početka omogućio suradnju s najboljima u svijetu poslovne edukacije.

Ugledni predavači
“Na taj način su se školi priključili predavači i konzultanti eminentnih poslovnih škola kao što su ESCP-EAP, Kellogg, Harvard, MIT. Škola se razvija kroz centre u Zagrebu, Beogradu i Ljubljani”, ističe direktorica marketinga Ana Jergović. Cotrugli nudi tri MBA programa, a u pripremi je i doktorski (DBA) program. Ciljna grupa međunarodnog MBA programa su mladi talenti s manje poslovnog iskustva, a njegova cijena je 12.000 eura plus PDV. Executive MBA je program za visoki i srednji menadžment te samostalne poduzetnike, a stoji 18.000 eura plus PDV. Najekskluzivniji program je Chief Executive MBA, namijenjen samo top-menadžmentu, tj. predsjednicima i članovima uprava, a školarina iznosi 37.000 eura.

Bilježimo snažan rast interesa od 15 do 30 posto za MBA studije
Maja Martinović, ZŠEM

Predavanja su upotpunjena analizama poslovnih slučajeva s Harvarda
Zlatan Frölich, IGBS

Komentirajte prvi

New Report

Close