Prednosti i mane slojevitih parketa

Autor: Poslovni dnevnik , 19. veljača 2013. u 22:00
Darko Kolarić

Koje su bitne razlike između dvoslojnih, troslojnih i masivnih parketa te koje su im prednosti i mane? Koju vrstu parketa je preporučljivo upotrijebiti za poslovni prostor?

Pod pojmom masivnih parketa podrazumijevaju se klasični parketi izvedeni od punog drva (masiva) hrasta, bukve, jasena, egzota itd. Uobičajeno su debljine 22 mm, ali mogu biti i tanji a proizvode se u različitim dimenzijama. Dvoslojni ili troslojni parketi nazivaju se još i gotovim parketima. Izrađeni su od više slijepljenih slojeva drveta od kojih je gornji vidljivi sloj masivno drvo obično debljine 3,5 mm, a srednji ili završni sloj je od jelovih letvica (troslojni imaju dodatni donji sloj od furnira). Troslojni parketi su obično ukupne debljine 13-14 mm dok su dvoslojni nešto tanji – oko 11 mm. Jedina bitna razlika između dvoslojnih i troslojnih parketa je što se troslojni parketi proizvode u većim dimenzijama od dvoslojnih. Gotovi parketi su tvornički lakirani ili nauljeni te su nakon polaganja spremni za upotrebu. Postoje i brušeni gotovi parketi na koje je nakon polaganja potrebno ručno nanijeti završni premaz – lak ili ulje.

Masivni ili klasični parketi se također proizvode tvornički lakirani ili nauljeni pa vrijedi isto da su spremni za upotrebu po postavi, ali češći je slučaj da su površinski neobrađeni te se višekratno bruse, lakiraju ili vošte na klasičan način nakon postave. Masivni parketi su bez daljnjega kvalitetniji, trajniji i skuplji dok su slojeviti parketi jeftiniji. U vizualnom dojmu gotovog poda nema uočljivih razlika. Masivni parketi zbog svoje strukture i debljine omogućavaju naknadna brušenja i ponovna lakiranja. Ovo vrijedi i u slučaju kada su tvornički lakirani.

Po pitanju lakiranja parketa na licu mjesta ili tvorničkog lakiranja načelno je kvalitetniji lak nanesen tvornički (neki proizvođači deklariraju peterostruko tvorničko lakiranje), ali zahtjeva izuzetno ravnu podlogu jer nema mogućnosti kompenzacije nepravilnosti postave brušenjem i lakiranjem. Kod njega se kraćuje vrijeme izvedbe poda te izbjegava prašenje i udisanje lakova što je u slučajevima adaptacija izuzetno važno. Za stambeni prostor preporučam masivni parket bilo tvornički ili obrađen na licu mjesta, dok je za poslovni prostor iz razloga ekonomičnosti i adaptibilnosti bolji izbor slojeviti parket. Međutim, kako današnje vrijeme i brzina života uvjetuje stalne promjene te potrebe za adaptacijama, pojam trajnosti kao kvaliteta pomalo iščezava.

Odgovara: Darko Kolarić, dipl. ing. arh.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Iz mog iskustva, masivni parket[/url] je najbolji za imati, koliko god bio kompliciran za postavljanje i koliko god trajao cijeli postupak pripreme i održavanja, najzahvalniji je. Što se tiče ostalih vrsta podova, nisam baš ljubitelj i mislim da se ne mogu natjecati sa klasičnim parketom.

New Report

Close