Blokada računa obrtnika zbog stečaja financijske institucije

Autor: Antonio Prtenjača , 16. travanj 2013. u 22:00
Antonio Prtenjača

Zanima me kao obrtnika pitanje kako se evidentiraju primitci u poslovnim knjigama po osnovi priljeva na žiro račun otvoren kod štedno kreditne zadruge nad kojom je otvoren stečajni postupak.

Odredbama Pravilnika o porezu na dohodak propisano je da su dobra, a time i primitci naplaćeni u trenutku kada porezni obveznik može njima raspolagati. Budući da isti ne može raspolagati ostvarenim sredstvima jer je nad štedno kreditnom zadrugom otvoren stečajni postupak , sve do okončanja stečajnog postupka odnosno dok mu se iz stečajne mase ne obavi isplata njegovog potraživanja, po toj osnovi nije obvezan iskazivati ostvarene poslovne primitke. Pravilnik o porezu na dohodak kaže da se primitak ne utvrđuje po osnovi potraživanja koja su se pokazala nenaplativima nakon provedenog sudskog postupka zbog stečaja ili likvidacije, pa ako poreznom obvezniku u predmetnom slučaju sredstva ne budu isplaćena ni iz stečajne mase, po toj osnovi u poslovnim knjigama nije obvezan ni tada iskazati ostvarene primitke.

Porez na parkirnu kaznu se plaća, jer je to usluga parkiranja a ne odšteta 

Jesmo li obvezni i zašto na parkirnu kaznu platiti i  'porez na kaznu' odnosno PDV koji je obračunat u samoj kazni?

Ugovorna kazna se, kao i sve ostale isporuke dobara ili usluga, smatraju isporukom uz naknadu koju obavlja pravna osoba u okviru svoje gospodarskom djelatnosti.Zakonom o porezu na dodanu vrijednost također je propisano da poreznu osnovicu čini naknada za isporučena dobra i obavljene usluge, a  naknadom se smatra sve ono što primatelj dobara treba dati ili platiti za isporučena dobra ili obavljene usluge, osim poreza na dodanu vrijednost.Ugovorna kazna prema uvjetima o načinu naplate parkiranja ulazi u ukupnu uslugu parkiranja na javnom parkiralištu što ju naplaćuje tvrtka za pružanje usluge parkinga, a ne predstavlja odštetu prema pravilniku o porezu na dodanu vrijednost.

U pravilniku o porezu na dodanu vrijednost propisano je da se ne smatra oporezivom isporuka kojom se obeštećuje primatelja za štetu nastalu po osnovi ranije isporuke, jer se o odšteti radi kada isporučitelj temeljem zakona ili ugovora odgovara za štetu i njezine posljedice, te određenim isporukama tu štetu otklanja.U ovom se slučaju ne radi o tome da je korisnik parkirališta oštećen,  nego određena tvrtka kroz ugovornu parkirnu kaznu naplaćuje punu naknadu za korištenje pružene usluge mimo pravila o parkiranju. Kao primjer možemo navesti prekoračenje dopuštenog vremena za parkiranje , korištenje parkirališnog mjesta protivno oznakama, korištenje javnog parkirališta bez parkirne karte i slično.Stoga je ispravno da i ugovorna kazna podliježe obvezi poreza na dodanu vrijednost kao ukupno primljena naknada za isporučenu uslugu. Dakle, ako ne platite parkirnu kartu, platit ćete i kaznu i porez na parkirnu kaznu. 

Piše: Antonio Prtenjača, info@poreznaklinika.com

Komentirajte prvi

New Report

Close