Ovih 7 stvari nikad ne biste trebali kupovati u trgovini

Autor: Poslovni.hr , 19. svibanj 2015. u 06:15
Foto: Thinkstock

Veću vrijednost za teško zarađeni novac dobit ćete kupujete li stvari s ove liste u oglasnicima.

Mnogi predmeti i strojevi doista su jednako dobri kao i kad ih kupujete potpuno nove. Nadalje, kupujući rabljeno sigurno ćete uštedjeti gomilu novca. Donosimo vam popis stvari koje doista ne biste trebali kupovati u trgovinama.

1. Automobili

Vrijednost automobila pada nevjerojatnom brzinom onog trenutka kad ga izvezete iz auto salona. Umjesto da se uvalite u kredit kojeg ćete otplaćivati godinama, potražite dobar rabljeni automobil kojemu je cijena već pala.

2. Knjige

U ovoj kategoriji stvari bismo mogli dovesti do krajnjih granica i reći: nemojte kupovati knjige i točka. Većinom živimo u blizini knjižnica u kojima možemo zadovoljiti sve potrebe za čitanjem. No, ne želimo ići u ovaj ekstrem. Većina ljudi uživa u tome da ima dobro popunjenu kućnu biblioteku i toga se ne bi trebalo odricati. No, to ne znači da knjige trebate kupovati po punoj cijeni. Rabljene knjige često su puno jeftinije, a ni po čemu se ne razlikuju od novih. Može ih se pronaći u oglasnicima, na rasprodajama u on-line knjižarama. Isto tako neke od knjiga koje više nećete čitati možete i sami prodati i vratiti nešto uloženog novca.

3. Filmovi i CD-i

Na mnogim mjestima na kojima se mogu pronaći rabljene knjige, mogu se kupiti i rabljeni DVD-i i CD-i. Nema nikakvog razloga da trošite gomilu novca na nove kada možete povoljno nabaviti rabljene.

4. Sportska oprema

Većina nas ima djecu koja vole započeti s nekom sportskom aktivnošću i potom to brzo prekinuti, samo da bi se prebacili na neki novi omiljeni sport. Umjesto da svaki put trošite na novu opremu, potražite rabljenu. Poželite li imati neku spravu za fitness u vlastitom domu, rabljena oprema je također bolji izbor. Utezi se ne troše upotrebom i neracionalno ih je kupovati u dućanu kad rabljene možete dobiti za djelić tog iznosa.

5. Glazbeni instrumenti

Kupnja glazbala također mnoge roditelje može baciti u očaj. Nisu jeftina, a nikada ne znate koliko će vaše dijete biti zainteresirano za sviranje. Oglasnici su prepuni instrumenata kojih se drugi roditelji žele riješiti. Kako biste izbjegli situaciju da kupite neispravan instrument povedite sa sobom stručniju osobu da procijeni u kojem je stanju glazbalo.

6. Nakit

Kao i kod automobila i nakitu brzo pada cijena zbog čega je boje kupovati ga rabljenog nego novog. No, budite oprezni i svakako se pobrinite da vam ga procijeni stručna osoba.

7. Kućni ljubimci

Možda se neki od vas neće složiti, ali pored toliko napuštenih životinja koje traže topli dom, doista je rasipanje novca da kupujete svog kućnog ljubimca. Otiđite u azil za životinje i posvojite ljubimca.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close