Osam stvari koje ni u ludilu ne smijete reći šefu

Autor: Poslovni.hr , 21. listopad 2015. u 11:49
Foto: Thinkstock

Većini šefova s ovih osam rečenica u najboljem slučaju ‘dignete tlak’, ali mogli biste proći i puno gore.

Donosimo vam ključnih osam rečenica koje nikad više ne biste smjeli reći šefu.

1."Ja ovo ne znam"

Izjave poput ovih pokazatelj su manjka entuzijazma, kreativnosti i profesionalnosti. Normalno je da ne znamo raditi baš sve, ali ovaj stav ne motivira. Kako je sposobnost rješavanja problema moćan alat i vještina, trebali bismo prvo pokušati nešto shvatiti sami, a tek u slučaju neuspjeha tražiti pomoć.

2."Kupili smo novi stan, trebala bi mi povišica"

Imajte na umu da niste jedini zaposlenik u vašoj firmi, a zahtjevi poput ovoga zapravo nemaju previše veze s vašim sposobnostima ili kvalitetom rada. Iako bi povišica svima dobro došla, do nje se ne dolazi na ovaj način. Povišice i promaknuća zasnivaju se na postignućima, pa kad pregovarate, radije naglasite vlastitu snagu i uspjehe nego potrebe.

3."Otkad ste otpustili onolike ljude, radim dvostruko više"

Niste jedina osoba na koju su otkazi utjecali jer svi osjećaju posljedice stresa izazvane valom otkaza. Ako šefu želite dati do znanja da ste preopterećeni, učinite to na ljepši način. Radije tražite listu prioriteta, odnosno zadataka za koje je važno da ih obavite, jer će takvo što vašem šefu dati uvid u količinu posla kojom vas je – opteretio.

4."I drugi kolege se ovako osjećaju"

I dok mislite kako je snaga u brojkama i količini, kolektivno prigovaranje ili pozivanje na druge osobe ne znači ništa drugo osim uredskog ogovaranja.

5."Bivši šef je to radio drugačije"

Ovo bi trebalo izbjegavati pod svaku cijenu. Novi šef će dobiti dojam kako ste ostali u prijašnjim vremenima i da niste prilagodljivi.

6. "Nemam vremena za to"

Ukoliko ovu rečenicu počnete koristiti često, ostavit ćete dojam osobe koja posustaje ili zabušava. Puno je bolje zauzeti stav "ja to mogu", pa u slučaju prekrcavanja poslom zatražiti dodatnu pomoć ili upute.

7. "Radim puno više nego drugi kolege"

Iako ćete često osjetiti potrebu da ostatak tima podsjetite da ste radili više, zauzvrat ćete dobiti samo nevolje. Osim što si ne dodajete na vrijednosti, svi su svjesni da ne postoje dva identična zaposlenika na svijetu. U uspjeh je uključeno puno varijabli koja vas i razlikuju od ostalih, pa ne možete ni očekivati da će vam se pripisati nečije tuđe zasluge. Bolje je da se fokusirate na vlastite prednosti i iskoristite ih na najbolji mogući način.

8. "Žao mi je, ali nadao/la sam se povišici od 10 posto."

Isprike treba ostaviti za situacije kad zaista nešto napravite krivo. Traženje povišice svakako nije takva situacija, jer je to vaše pravo i odgovornost. Dio profesionalnog rasta svakog zaposlenika uključuje i stav kako s vremenom zaista vrijedimo više. Ne ispričavajte se ako je zaslužujete.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Znači uglavnom ništa ne smiješ prigovoriti, nego ‘radi marvo’. Krasno

New Report

Close