Ključne stvari kod pokretanja vlastitog posla

Autor: Poslovni.hr , 30. listopad 2017. u 15:20
Foto: press

Pokretanje vlastitog posla ne trebate shvatiti olako, zato prije svega napravite dobar poslovni plan i budite spremni na sve.

Prelomili ste u sebi odluku da krenete u novu životnu avanturu zvanu poduzetništvo, sada je samo pitanje – kako krenuti? Od početne ideje za posao, do dobro uhodanog sistema mora proći mnogo vremena, događat će se greške, ali ćete mnogo i naučiti. Pokretanje vlastitog posla ne trebate shvatiti olako, zato prije svega napravite dobar poslovni plan i budite spremni na sve. No kako bi izbjegli nepotrebno traženje informacija i gubljenje dragocjenog vremena na samom početku, donosimo kratki vodič ključnih stvari na koje trebate obratiti pozornost prilikom pokretanja vlastite kompanije ili obrta, piše BizIT.

1. Odaberite vrstu poslovnog subjekta 

Možda zvuči nebitno, ali o tome želite li poslovati kao obrt, društvo s ograničenom odgovornosti ili obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, ovise daljnji koraci koje morate poduzeti. Vladin servis Hitro.hr dobar je portal za informiranje o ovom odabiru.

Želite li otvoriti obrt, prvo ćete morati definirati radi li se o slobodnom, vezanom ili povlaštenom obrtu. Otvorite li ga u promotivnom razdoblju do 1. siječnja 2018. godine, bit ćete oslobođeni plaćanja izdane obrtnice u vrijednosti 250 kuna, a obrtnik postajete upisom u registar. Nakon toga u roku od najviše godinu dana trebate krenuti s poslovanjem, a najmanje 8 dana prije trebate prijaviti početak djelovanja. Usluga e-Obrt skratit će vam muke i pomoći da sve riješite putem servisa e-Građani.

Kada je riječ o trgovačkim društvima, usluga e-Tvrtka je prilično pojednostavnila stvari kada je u pitanju njihovo osnivanje. Ono gdje većina izgubi mnogo vremena i živaca je već prvi korak – odabir imena. Naime, pravila za odabir imena tvrtke su u Hrvatskoj brojna, pa se nerijetko i nekoliko njih odbije dok dođete do svog finalnog odabira. Zato budite pripremljeni i smislite nekoliko različitih verzija poštujući ključne pravila:

  • Ne smije postojati tvrtka s istim imenom
  • Podaci sadržani u imenu moraju biti istiniti
  • Ne smiju zadirati u tuđe intelektualno vlasništvo
  • Riječ „Hrvatska“ kao i njene izvedenice nisu dopuštene osim uz odobrenje Vlade RH
  • Zabranjeno je korištenje imena ili obilježja drugih država, osim uz dozvolu nadležnog tijela odgovarajuće države
  • Ime ili dio imena nekih osoba mogu se unijeti samo uz njihov pristanak (ili pristanak obitelji ukoliko je osoba umrla)
  • Naznaka imena mora biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu ili na službeno jeziku EU, a dozvoljeni su i arapski brojevi, dok ostali sastojci tvrtke moraju biti na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu
  • Ime može sadržavati pojedine strane riječi ako one čine ime ili tvrtku člana društva zaštićen u RH, ako su uobičajene u hrvatskom jeziku ili za njih nema odgovarajuće riječi u istom, te ako se radi o mrtvom jeziku

Nakon odabira imena, isto mora biti odobreno kako bi nastavili dalje, bez obzira radi li se o društvu s ograničenom odgovornošću ili j.d.o.o. za čije pokretanje vam je potrebno 10 kuna (riječ je o temeljnom kapitalu, no realni troškovi različitih pristrojbi iznose otprilike 900 kuna prilikom otvaranja ove vrste poslovanja).

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close