Kao dnevni migrant radim u susjednoj državi, moram li prijaviti porez na dohodak? Evo odgovora

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2014. u 15:56
Thinkstock

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Osim analitičkih članaka i praćenja novosti u ovom segmentu, naši će stručni suradnici odgovarati i na vaša pitanja.

Svoja pitanja možete slati e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi', a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćemo objaviti u formi članka.

Prvi set odgovora na pitanja možete pročitati ovdje, a drugi set odgovora na pitanja koja ste nam poslali donosimo u nastavku. Na pitanja objavljena niže u tekstu odgovara društvo Mazars Cinotti.

PITANJE:  Zanima me jedna informacija u vezi povrata poreza, majka i ja smo obje nezaposlene, tokom 2013. godine sam ostvarila primitke po osnovi drugog dohotka i dobila sam informaciju da majku mogu u prijavi poreza na dohodak staviti kao uzdržavanog člana, pa me sad zanima koje dokumente moram za nju uz prijavu priložiti, hvala unaprijed.

ODGOVOR: Zakonom  o porezu na dohodak je propisano da se uzdržavanim članovima uže obitelji i uzdržavanom djecom, smatraju fizičke osobe čiji oporezivi  primici i drugi primici koji se u smislu Zakona ne smatraju dohotkom, ne prelaze 11.000,00 kuna na godišnjoj razini. Bitno je napomenuti da se u izračun ne uzimaju u obzir primici prema posebnim propisima po osnovi socijalnih potpora.

Ako je ispunjen navedeni uvjet, mišljenja smo da možete koristiti svoju majku kao uzdržavanog člana.

Ako osobni odbitak nije korišten tijekom godine i/ili uzdržavani članovi nisu upisani u poreznu karticu (PK), uz godišnju poreznu prijavu potrebno je, u Vašem slučaju, priložiti:

– potvrde o prebivalištu ili uobičajenom boravištu majke;
– podatke o dohotku i drugim primicima uzdržavanih osoba na osnovi kojih se može procijeniti mogu li se smatrati uzdržavanima članovima – ovu potvrdu možete pribaviti u Poreznoj upravi temeljem OIB-a majke.

PITANJE: Moja majka je nezaposlena i prošle godine je mene skinula sa svoje  porezne kartice. Ona sada mora ispuniti obrasce za povrat jer je imala  promjene po poreznoj kartici. Možete li navesti koje dokumente (osim obrasca naravno) treba dostaviti nezaposlena osoba? Napomena: prijavljena na Zavodu za zapošljavanje.

ODGOVOR: Ako mislite na obrasce koje je osoba dužna podnijeti kada ponosi godišnju poreznu prijavu, isti ovise o tipu dohotka koji osoba ostvari. Nezaposlena osoba ne mora u pravilu podnositi godišnju prijavu.

PITANJE: Zanima me moj slučaj jer je specifičan i ne nalazim prave odgovore čitajući postojeće zakone. Rezident sam Republike Hrvatske gdje sam i trajno nastanjen (imam prebivalište). U HR nisam zaposlen već niz godina i ne primam nikakve naknade, poticaje i subvencije. Vlasnik sam nekolicine dionica hrvatskih tvrtki i primam godišnje dividende ispod 10.000,00 kn ) s kojih su automatski oduzeta porezna davanja (12%). Međutim, kao dnevni migrant radim u jednoj susjednoj državi (članica EU), gdje sam zaposlen na neodređeno vrijeme i primam plaću od nesamostalnog rada. To su sva primanja koja imam. Pitanje glasi, moram li prijaviti porez na dohodak u HR, jer u zemlji gdje ostvarujem dohodak plaćam sva davanja (mirovinsko, zdravstveno itd.), nemam osobnu olakšicu na plaću (nisam rezident te države, a imam i rješenje njihovog poreznog ureda gdje lijepo piše da nisam ni porezni rezident)? Naime, prije par godina sam zastrašen napisima iz novina i ja ispunio poreznu prijavu, osobno je odnio u porezni ured u mjesto prebivališta, ali mi tamo nisu htjeli primiti poreznu prijavu s obrazloženjem kako nisam to dužan podnositi (sve je to bilo usmeno).

ODGOVOR: Kako razumijemo, rezident ste Republike Hrvatske i ostvarujete dohodak od nesamostalnog rada (plaću) u susjednoj državi koja je članica EU.

Vi kao rezident RH ste, sukladno zakonskim propisima, imali obvezu u roku od 8 dana po primitku plaće iz inozemstva prijaviti istu u RH. Navedeno se radi tako da se primljena svota preračuna u kune po srednjem tečaju HNB-a, te na tako dobiveni iznos ste trebali izračunati iznos poreza na dohodak koji bi se platio da je plaća ostvarena u RH.

Vrlo bitno je znati da li Hrvatska ima potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a u Vašem slučaju pretpostavljamo da ima jer imamo potpisan Ugovor sa svakom susjednom državom članicom EU.

Po dostupnim informacijama, čini nam se da pravo na oporezivanje ima država u kojoj radite. Zaključujemo da u RH niste prijavljivali inozemni primitak u roku 8 dana, te ste u tom slučaju, obvezni od isplatitelja (svog poslodavca) u inozemstvu zatražiti potvrdu o plaćenom porezu na dohodak i obvezno morate podnijeti poreznu prijavu za 2013. godinu.

Navedeni dohodak ćete u poreznoj prijavi iskazati pod rednim brojem 4.7., a Porezna uprava će utvrditi godišnju obvezu poreza po tuzemnim propisima. Kako RH ima potpisan Ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja s državom Vašeg poslodavca, uzet će se u obzir porezi koji su plaćeni u susjednoj državi. Ako su porezne stope u susjednoj državi manje, morat ćete platiti razliku poreza u RH proračun.

Smatramo čudnim da nemate poreznu olakšicu u zemlji u kojoj radite s obzirom na to da se radi o članici Europske unije, te svakako preporučujemo da provjerite to još jednom. Nadalje, ako u toj zemlji ostvarujete 90% (i više) od svojih ukupnih primitaka, postoji mogućnost da Vam se iznos osobnog odbitka uveća za eventualne uzdržavane članove i sl.

Ne biste se trebali oslanjati na činjenicu da su Vam u poreznoj upravi odbili zaprimiti prijavu jer Vas navedeno ne oslobađa odgovornosti da prijavite porez.

Na pitanja odgovarao Mazars Cinotti Consulting

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close