Pitali ste nas o stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa

Autor: Poslovni.hr , 03. veljača 2014. u 15:15
Thinkstock

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Poslovni.hr i ove veljače za svoje je čitatelje pripremio specijal Prijava i povrat poreza koji će tijekom cijele veljače pratiti novosti oko prijave i povrata poreza.

Osim analitičkih članaka i praćenja novosti u ovom segmentu, naši će stručni suradnici Antonio Prtenjača Mazars Cinotti odgovarati i na vaša pitanja.

Svoja pitanja možete slati e-mail adresu web@poslovni.hr uz naznaku 'Porezi', a mi ćemo se potruditi da dobijete odgovor koji ćemo objaviti u formi članka.

Prvi set odgovora na pitanja koja ste nam poslali donosimo u nastavku. Na pitanja je odgovarao naš stručni suradnik Antonio Prtenjača:

PITANJE: Možete li mi reći mogu li tražiti povrat poreza ako sam na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa? Stručno osposobljavanje mi traje dvije godine, a počeo sam 15. 01. 2013.

ODGOVOR: Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa prema Zakonu o poticanju zapošljavanja NN 57/12, 120/12 je mjera aktivne politike prema kojem mladi stručnjaci uz mentorstvo mogu dobiti praktično iskustvo u struci. Isto nije obaveza i radi se o potpuno dobrovoljnoj mjeri, te isto obično omogućava polaganje stručnih ispita. Porez na dohodak se prijavljuje do kraja veljače 2014. godine za prethodnu – 2013. godinu. Razdoblje obračuna je kalendarska godina – od 1.1. do 31.12. Što se konkretnog pitanja tiče, prvo utvrdite jeste li obvezni podnijeti poreznu prijavu. Ako niste, utvrdite interes za podnošenje prijave, jer ako ju podnesete morate unijeti sav dohodak. Nakon toga utvrdite sve prihode koje ste ostvarili u prethodnom poreznom razdoblju; odnosno jeste li ostvarivali dohotke od osiguranja, kapitala, imovine i imovinskih prava i slično, koliki Vam je osobni odbitak, a tek onda možete znati imate li pravo na povrat poreza ili nemate. Na posljetku, mišljenja sam kako bi mogli ostvariti pravo na povrat u određenim okolnostima, ukoliko Vas Vaši roditelji nisu koristili kao poreznu olakšicu.

PITANJE:  Imam jedno pitanje, a vezano je za stručno osposobljavanje, odnosno novčanu pomoć za vrijeme stručnog osposobljavanja i prijavu poreza. U 2013. godini, bila sam u radnom odnosu do 28.02.2013., a sa stručnim sam započela 01.07.2013. Ono što ne znam jest – trebam li u poreznoj prijavi unositi prihod od stručnog osposobljavanja (1600,00kn)?

ODGOVOR: Kao što sam naveo u prijašnjem odgovoru, apeliram da prvo utvrdite jeste li uopće obvezni podnijeti poreznu prijavu. Ako niste,  ispunjavanjem porezne prijave i uzimanjem u obzir svih dohodaka tokom kalendarske godine procijenite imate li korist od prijave, odnosno postoji li mogućnost povrata. Mišljenja sam kako se neoporezivi primici ne trebaju unositi u poreznu prijavu, a s obzirom da su primici od stručnog osposobljavanja neoporezivi smatram da ih ne treba unositi u poreznu prijavu, te iste smatram vrstom socijalne potpore odnosno potporom za obrazovanje.

PITANJE: Ja sam radio ove godine četiri puta na izborima kao član u odboru. Dobio sam potvrde o isplaćenom primitku, dohodku i to, mogu li na to dobiti neki povrat poreza? Nisam nikada tražio povrat poreza pa se baš ne razumijem.

ODGOVOR:  Kako bi ostvarili pravo na povrat poreza morate imati veći razliku poreza za povrat nego za uplatu. U Vašem pitanju, kao i u prethodna dva, potrebno je imati potpunu sliku, bez nagađanja, kako biste bili sigurni da imate pravo na povrat poreza. Slobodno se obratite na mail porezne klinike (info@poreznaklinika.com) kako bi dali detaljnije informacije o ostalim dohocima, kako bi se razlika za povrat ili uplatu mogla točno izračunati.

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Dijete je osoba do 14 godina…..pa, on ne bi smio niti biti polaznik
stručnog osposobavljanja…? ili možda u nekim situacijama..?
Pa, zar nije osnovna škola obavezna do 14.te godine…
Srednja škola nije obavezna…?

Molim vas ako mi možete odgovoriti može li se dijete koje je polaznik stručnog osposobljavanja koristiti kao porezna olakšica?

New Report

Close