Kako napisati dobar plan financijskog restrukturiranja

Autor: Antonio Prtenjača , 08. svibanj 2013. u 09:57
Thinkstock

Prilikom ulaska u skraćeni postupak predstečajne nagodbe za porezni dug osim dobre volje potrebno je priložiti još i popriličan broj dokumenata.

Piše: Antonio Prtenjača;  info@poreznaklinika.com

Plan financijskog restrukturiranja je jednostavno rečen o- vizija izlaska iz dugova, te vizija kako dugoročno poboljšati poslovanje. Plan je izuzetno bitno napisati sukladno Naputku za izradu plana finacijskog restrukturiranja koji je dostupan na internet stranicama.

Razlog tome je što se postupak vodi pred sudom koji plan može odbaciti zbog formalnih nedostataka. Svaki plan bi trebao sadržavati opis činjenica koje su dovele do predstečajne nagodbe, te izračun ukupnog iznosa obveza koje dužnik ima prema vjerovnicima. Osim toga potrebno je opisati mjere kojim će se provesti financijsko restrukturiranje, te vizija poslovanja za slijedećih pet godina. Kada je plan poslovanja izrađen potrebno je napraviti prijedlog predsečajne nagodbe, koji mora biti realan jer se može odbaciti. Osim toga potrebno je napraviti ponudu vjerovnicima, te planu dodati izjave koje su u postupku predstečajne nagodbe za porezni dug neophodne. Ako i dalje niste sigurni kako ispravno napisati plan, možete postaviti pitanja na gore navedeni mail.

Vratimo se trenutak na glasovanje o prihvaćanju plana; spomenuli smo, može se dogoditi da se plan ne prihvati. U tom slučaju, vjerovnici koji predstavljaju više od 50% ukupnog dugovanja mogu predložiti izmjenu Plana.  S takvim planom dužnik se može I nemora složiti. Ako se složi, izmjenjeni plan se može predložiti na novo glasovanje o planu, te će se prema istome sklopiti predstečajna nagodba.

Ostali dokumenti koje treba priložiti u skraćenom postupku predstečajne nagodbe za porezni dug su ispunjeni obrazac ZSS, financijska izvješća, izjava ovjerena kod javnog bilježnika da su financijski izvještaji istiniti, te izjava da sklapanje nagodbe neće utjecati na tražbine radnika, plan o kojem je bilo govora, te potpisani obrazac prijedloga sporazuma o prihvaćanju plana financijskog restrukturiranja.

Ako i dalje tražite razlog koji bi vas uvjerio da uđete u postupak predstečajne nagodbe, iako zakonom niste obvezi, trebate znati kako je najbolji argument odblokiranje žiro računa, kojim se možete vratiti u redovno poslovanje, naravno, uz mala ograničenja u plaćanju propisana zakonom. Samo, činjenica je da dug treba plaćati, a rata duga se može usporediti sa ratom solidnog "kredita". Zato oprez!

Komentirajte prvi

New Report

Close