10 zlatnih pravila u vožnji koja štede gorivo i novac

Autor: Poslovni.hr , 20. rujan 2017. u 14:29
Foto: Thinkstock

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji moguće je uštedjeti čak do 20 posto goriva.

Uz malo pažnje i razmišljanja u vožnji moguće je uštedjeti čak do 20 posto goriva.

Ovo je deset savjeta za štedljiviju vožnju, prema automotivu.

1. Nježno s papučicom
Naravno da je prvo i osnovno pravilo štedljive, kao uostalom i svake druge vožnje nježno i "pametno" postupanje s papučicom gasa. Držite okretaje u najpovoljnijem rasponu. Kada postignete željenu brzinu, prebacite u najviši mogući stupanj prijenosa i održavajte brzinu. 

2. Ne vozite u "leru"
Pogrešno je dugo se "kotrljati" do semafora u praznom hodu. Automobil, ovisno o motorizaciji, troši od 0,5 do jedne litre goriva na sat dok pri kočenju motorom elektronika isključuje ubrizgavanje goriva u cilindre i tako praktički u tim trenucima smanjuje potrošnju na nulu. 

3. Ispraznite prtljažnik
Nemojte se voziti s nepotrebnim teretom u automobilu. Svakih 100 kg opterećenja povećava potrošnju oko 5 posto.

4. Isključite motor na mjestu
Mnogi novi automobili danas dolaze sa sustavom start-stop koji isključuje motor dok auto stoji, čime se u gradskoj vožnji može znatno uštedjeti. Možete i sami isključiti automobil kad znate da ćete malo dulje stajati – recimo ako vam se upravo ugasio semafor "pred nosom".

5. Usporite
Vozite li 120 po autocesti umjesto 140 km/h, možete smanjiti potrošnju i do 15 posto.

6. Uklonite nepotrebne nosače
Krovne kutije izvrsno su rješenje za višak prtljage, ali bitno povećavaju potrošnju. 

7. Vozite konstantnom brzinom
Kočenjem rasipate kinetičku energiju, a onda trošite gorivo da je ponovo "stvorite". Sportska vožnja s puno naglih ubrzanja i kočenja može povećati potrošnju i do 50 posto. 

8. Štedljivo s klimom
Isključite klimatizacijski uređaj na nižim brzinama. Oko 90 km/h višak goriva koji troši klima izjednačuje se s povećanom potrošnjom zbog otvorenih prozora, pa se na višim brzinama klima više "isplati", a i propuh može biti naporan. 

9. Provjerite tlak u gumama
Gume na automobilu uvijek trebaju biti pod tlakom koji je propisao proizvođač, i zbog potrošnje goriva, ali i zbog mnogih drugih razloga – od prianjanja za podlogu do ravnomjernog trošenja. 

10. Redovito održavajte automobil
Najmanje troši posve ispravan automobil. Staro ulje, napola začepljeni filtar zraka i slični rezultati nemara odražavaju se i na potrošnju goriva. 

Komentirajte prvi

New Report

Close