Zajednički promičemo razvoj rješenja za kvalitetniji život

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 30. svibanj 2017. u 22:01
Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala

Projektu Poslovnog dnevnika pridružile se se brojne uspješne tvrtke

Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala     

U četiri godine djelovanja, nextbike sustav javnih bicikala pokrenut je u 12 gradova u Hrvatskoj. Mreži nextbike gradova u svibnju su se pridružili Sisak i Velika Gorica sa sustavima za iznajmljivanje električnih i klasičnih bicikala. U Velikoj Gorici električni bicikli pune se iz obnovljivih izvora energije – fotonaponskih panela – što je prvi takav primjer u ovom dijelu Europe. Projekt je u potpunosti u skladu s direktivama Europske unije te vizijom i planovima Velike Gorice i Siska vezanim uz održivi razvoj.

Do srpnja ove godine nextbike pokreće sustave javnih bicikala u još tri nova grada čime će Hrvatska s ukupno 15 gradova i općina postati treća zemlja po broju nextbike gradova u Europi. Nextbike sustav javnih bicikala u Hrvatskoj već sada broji 20.000 registriranih korisnika koji su ga prepoznali kao najpovoljniji, najbrži, najzdraviji i najzabavniji prijevoz u gradu. Nextbike značajno smanjuje emisiju štetnih plinova, buku, prometne gužve i probleme s parkiranjem. Bicikliranje pozitivno utječe na psihofizičko zdravlje svih korisnika što može potvrditi svatko tko biciklom ide na posao ili fakultet. Integrirani javni prijevoz budućnost je koja već sada stiže u Hrvatsku tako da stanovnici Velike Gorice i Siska mogu putovati do Zagreba i nazad kombinirajući vlak i bicikl.

Navedeno je ujedno i sažetak našeg promišljanja i nastojanja da doprinesemo razvoju pametnih gradova rješenjima koja nudimo. Zato i podržavamo ovaj projekt u kojemu očekujemo nove prilike za rast i razvoj sustava javnih bicikala u Hrvatskoj. Vjerujemo kako će naš jedinstveni poslovni model koji omogućava svakom korisniku da s jednom registracijom za samo 79 kuna godišnje članarine nextbike bicikle koristi u cijeloj Hrvatskoj i više od 120 gradova u svijetu biti dovoljan razlog da privučemo nove gradove i općine koji se žele pridružiti mreži pametnih nextbike gradova.  

Goran Kanižaj, direktor Mobilisisa

Mobilisis se u Internetu stvari (IoT) prepoznao još na samom početku i na neki način se smatramo začetnicima IoT-a na ovim prostorima ali i jednim od prvih hrvatskih startupova. Projekti kao Pametni gradovi direktno se uklapaju u našu viziju, a naša očekivanja su da ovakva okupljanja potaknu širu javnost na razvoj pametnih gradova. Svjedoci smo trenda, da objekti u našoj okolini postaju čimbenici utjecaja na naš život, poboljšavaju kvalitetu našeg života, brinu o okolini, grade virtualnu mrežu u kojoj čovjek uživa u pogodnostima konzumacije informacija i pomoći koje su pažljivo odabrane i ciljane na konzumenta u najpovoljnijem trenutku – stvarne potrebe. Pri tome će razvoj senzora, telekomunikacijskih metoda i internet aplikacija i u najnovije vrijeme mobilnih uređaja odigrati presudnu ulogu u konzumacijskom trendu. Umrežavanje različitih stvari npr. vozilo/prometnica/ kuća/ kućanski aparat itd. stvorit će inteligenciju koja će multiplicirati efekte pojedinačnog djelovanja.

U svojoj dugoročnoj strategiji snažno se naslanjamo na IoT i Smart City inicijative, a posebice na vertikale vezane uz promet u gibanju i mirovanju (parkiranje). Korištenjem ove tehnologije iz programa Smart city uvelike olakšavamo pronalazak parkirnog mjesta, smanjujemo vrijeme boravka u gužvi na cesti ili garaži kao i emisiju štetnih plinova automobila. Samim time dolazi do boljeg upravljanja prometom te na kraju i povećanjem kvalitete života građana. Mobilisis Smart parking je sustav koji nadzire zauzetost parkirnih mjesta uz pomoć senzora ugrađenih u tlo. Sustav se temelji na tehnologiji magnetskog polja i detektira vozila mjerenjem promjena na zemljinom magnetskom polju koje izazovu statička vozila ili vozila u pokretu. Iza Mobilisisa su brojni uspješni projekti u Hrvatskoj ali i u svijetu. Naša inovativnost vodi nas do ostvarenja naše vizije. Tvrtka IHS Technology predvidjela je da će godišnja ulaganja u projekte pametnih gradova s trenutačnih milijardu globalno narasti na 12 milijardi američkih dolara do 2025. godine. Hrvatski gradovi i Mobilisis zasigurno će dati svoj doprinos jačanju takve statistike.      

Dino Juriša, voditelj odjela Bosch pametna rješenja     

Najizrazitiji megatrendovi koji bilježe današnjicu i određuju budućnost čovječanstva su urbanizacija, starenje populacije, porast zahtjeva za energijom i utjecaja na okoliš, te internet stvari. Dok prva tri predstavljaju ozbiljne izazove održivosti, internet stvari želimo iskoristiti kao rješenje.

Broj umreženih uređaja i senzora strelovito raste. Do 2020. očekujemo ih već više od 50 milijarda. Na umreživosti se baziraju pametna rješenja, a izraz proizlazi iz sposobnosti analitike i dubokog učenja. Danas razvijamo ne samo brze adekvatne reakcije, nego i prevenciju baziranu na kvalitetnim predviđanjima.

Pametan grad informacijski i operativno umrežuje sustave, preko jedne integralne platforme, s ciljem optimizacije korištenja resursa. Čovjeku takav koncept i pametna rješenja omogućavaju njihovo jednostavnije i djelotvornije korištenje. Time se postiže stvarno, vidljivo povećanje kvalitete života. I, jednako važno, stvaraju se novi poslovni modeli i radna mjesta. Najčešće spominjani megatrend, u kontekstu gradova, jest urbanizacija. Gradski resursi i način života su neodrživi, i zahtijevaju novi koncept. No, trend urbanizacije ne događa se jednako svim gradovima. Takav grad odumire, te dolazi do izrazitije centralizacije i neravnomjernije opterećenost resursa.

Grad dakle, osim održivosti, mora osigurati konkurentnu poziciju, što može postići jedino izgradnjom konkurentnog životnog i poslovnog okruženja. Pametan grad osigurava uzlazni trend kvalitete života.

Održiv i konkurentan razvoj grada osiguran je vizijom, smislenim konceptom i strategijom. Na to se nadovezuje tehnologija: pametnim rješenjima povezani i usklađeni sustavi.

Mobilnost, energija i sigurnost prvi dolaze u fokus. Svaki od navedenih pojmova obuhvaća niz sustava, koji zbog optimizacije moraju biti pametno umreženi.

Jedan je primjer, unutar mobilnosti, rješenje intermodalnog transporta: optimizirano putovanje kombinacijom prijevoznih rješenja i rute. Izvrstan primjer u primjeni je Bosch rješenje u Stuttgartu. Mobilnost obuhvaća i sustav parkiranja. Čak oko 30% prometa odvija se zbog traženja parkirnog mjesta. To je za pametno rješenje golem potencijal uštede goriva, vremena i štetnih emisija. Osim standardnih rješenja pomoću ugrađenih senzora, koji se uvelike ugrađuju diljem svijeta, Bosch je razvio još dva zanimljiva sustava: pametno parkiranje na osnovi podataka od vozila u prometu, te autonomno parkiranje.

Sigurnost je jedan od najvažnijih faktora konkurentnosti grada. Pojam obuhvaća digitalnu, zdravstvenu, infrastrukturnu i osobnu sigurnost. Upravljanje energijom i zgradama ima golem utjecaj: daljinski nadzor i održavanje ne samo da smanjuju broj kvarova, nego i opterećenost prometa. Ujedno, analitika pokazuje trendove potrošnje i omogućava optimizaciju.

Bosch se priključuje projektu sa stanovišta jedinstveno kompletne pokrivenosti tehnologija i interneta stvari, te rečenice Roberta Boscha stare preko sto godina: “Samo povećanje kvalitete života opravdava tehnološki napredak”.      

Maja Graml, direktorica Gramla     

Bigbelly je vodeći sustav na svjetskom tržištu za pametno zbrinjavanje i recikliranje otpada na javnim površinama. Osvojio je mnoge svjetske nagrade koje su važne za ‘Smart city’ platformu, neke od njih su: ‘(IoT) Internet of Things’ za 2014./2015., ‘Smart city Expo’ 2012. i ‘Sustainia 100’ 2013 godine. Osim toga, Bigbelly sustav je povezan i pametan, upotrebljava mobilnu mrežu i primjenjuje komunikaciju M2M te internetsko povezivanje svih objekata (IoT) što čini ključni dio globalnog razvoja prema ‘Smart city’ strategiji. Bigbelly je zbog uporabe pametnih mreža i sunčeve energije, koje koristi primarno za učinkovito zbrinjavanje otpada i recikliranje, potencijalna platforma za mnoga druga pametna rješenja koja su potrebna u javnim prostorima kao što su WiFi hotspot te različita senzorika (mjerenje buke, prometa, klimatskih parametara, onečišćenja zraka i sl.), bez korištenja dodatnih izvora energije.

Ovaj pametan sustav za zbrinjavanje i odvajanje javnog otpada uspješno se koristi u više od 1500 gradova i 55 zemalja a u Hrvatskoj krenuli smo s implementacijom u Dubrovniku, Koprivnici i Opatiji.Bigbelly sustav nalazi se na svjetskoj mapi pametnih rješenja koja čine gradove učinkovitijima te iz tog razloga u Hrvatskoj nastojimo biti dio svih relevantnih ‘Smart city’ projekata. Ovo nam je treći put da sudjelujemo u projektu Pametni gradovi te nam je velika čast što imamo prilike mijenjati sadašnje stanje u gradovima na bolje. Želimo dati svoj doprinos ovom projektu, jer je vrlo bitan u podizanju svijesti javnosti oko važnosti razvoja projekata pametnih gradova u Hrvatskoj. Isto tako, želimo se predstaviti široj hrvatskoj javnosti, kao idealno rješenje za ICT projekte te važan segment u razvoju cjelovitih i održivih gradova s ciljem povećanja kvalitete života, uštede novca, zaštite okoliša, povećanja operativne učinkovitosti i edukacije građana.

To su temeljni ciljevi koje želimo postići implementacijom Bigbelly rješenja u gradovima, koji se u potpunosti podudaraju s ulogom i ciljevima Pametnih gradova zbog čega se Bigbelly ističe kao vodeći pružatelj takvih rješenja. Želimo kroz naše Bigbelly rješenje pobuditi svijest naših političara i donosioca odluka na razini gradova, odnosno lokalnih samouprava, o važnosti primjene pametnih rješenja kroz investicije do ušteda. Smart cities rješenja sve su prisutnija u hrvatskim gradovima te je velika stvar što se počelo sve ozbiljnije razmišljati o njihovoj implementaciji. Upravo nas to može staviti u korak sa svjetskim trendovima koji se koriste u izgradnji gradova budućnosti u kojima će uskoro živjeti i do 70% svjetske populacije. 

Antun Krešimir Buterin, menadžer poslovnog razvoja Hikvisiona     

S obzirom na to da čitav jedan segment proizvoda kompanije Hikvision nosi zajedničko ime ‘Smart cities’ i da je čitav program posvećen upravo problematici pametnih gradova i urbane sigurnosti, naše sudjelovanje u projektu i konferenciji ‘Pametni gradovi – gradovi budućnosti’ bilo je više nego logično. Osim toga, i Hikvision i Poslovni dnevnik ciljaju na pametnu, modernu i poslovnu publiku. I Hikvision i Poslovni dnevnik najbolji su u onome što rade pa nas i to povezuje, ali i obvezuje na suradnju: Hikvision je već šest godina zaredom najveći svjetski proizvođač nadzornih kamera, a Poslovni dnevnik već je godinama najbolji hrvatski poslovni magazin. Vašem izvanrednom projektu priključili smo se iz jednostavnog razloga – gradovi s videonadzorom pametniji su od gradova bez videonadzora. A Hikvision kao globalni lider u videonadzoru može i mora svoja bogata iskustva i suvremene tehnologije ponuditi svima koji žele živjeti u pametnim i sigurnim gradovima. Srećom, gradovi po svijetu svake su godine sve pametniji, jer su gradske vlasti sve jače privučene blještavilom tehnologije. Kao rođeni Zagrepčanin želim da i glavni grad Hrvatske i ostali gradovi Lijepe naše budu što pametniji. Pritom ne trebamo izmišljati toplu vodu, bit će dovoljno iz bogate prakse drugih gradova preuzeti ono što nam može osigurati lagodniju i bezbrižniju svakodnevicu. Zagreb, Split, Rijeka, Osijek ili Hum sigurno nisu kao New York, London, Pariz ili Šangaj, pa ne trebaju na desetke tisuća kamera. Ali ako na ključna mjesta po gradovima postavimo samo desetak ili stotinjak kamera koje ćemo oplemeniti najmodernijim tehnološkim čudesima, onda smo učinili ogroman korak ka pametnijoj i sigurnijoj zajednici.

Kao svjetski lider u tehnologiji videonadzora čija rješenja danas štite na tisuće gradova diljem svijeta, u Hikvisionu odnedavno razvijamo i rješenja utemeljena na umjetnoj inteligenciji i složenim algoritmima koji simuliraju rad ljudskog mozga. Moj je cilj sudionicima projekta, konferencije i čitateljima Poslovnog dnevnika u idućih šest mjeseci predstaviti naša rješenja, tehnologije i našu viziju pametnoga grada. Hvala Poslovnom dnevniku na ukazanoj prilici!     

Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle     

Ericsson Nikola Tesla, kao pokretač digitalne transformacije i pozitivnih promjena u društvu, već duži niz godina vrlo aktivno podržava sve inicijative u društvu povezane s promocijom izvrsnosti i inovativnosti u području pametnih gradova. Ujedno pridonosimo podizanju svijesti u društvu o važnosti razvoja inovativnih tehnoloških rješenja čija primjena pozitivno utječe na kvalitetniji život ljudi u urbanim sredinama. Tako smo se i sada vrlo rado priključili inicijativi Pametni gradovi – gradovi budućnosti u nadi da ćemo tako svi zajedno ubrzati transformaciju i održivi razvoj društva u kojem živimo.

Danas u gradovima živi više ljudi nego u ruralnim područjima, a prema previđanjima 2050. će gotovo 70 posto svjetskog stanovništva živjeti u gradovima. Kako bi današnji veliki i često zagušeni te pretrpani gradovi postali pametni i održivi, nužna je složena transformacija koja zahtijeva holistički pristup s dugoročnim planiranjem, nova partnerstva i veliki dodatni angažman. Stručnjaci procjenjuju da će kreatori budućnosti gradova imati najveći uspjeh ukoliko transformaciju gradova temelje na zajedničkoj viziji, strategiji i ciljevima; informiranoj i dobro povezanoj upravljačkoj strukturi; razvijenim organizacijskim kapacitetima; uključenosti svih relevantnih dionika te na dugoročnim partnerstvima. Inovativna rješenja koja će potpuno transformirati gradove odnose se na različite usluge iz područja upravljanja prometom, zdravstva, obrazovanja, komunalnih i javnih usluga te sigurnosti. Baš u tim područjima naši su stručnjaci već do sada dali svoj snažan pečat. Naime, uspješno smo završili implementaciju Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra, strateškog projekta koji korisnicima osigurava puno bolji, brži i jednostavniji uvid u objedinjene podatke iz zemljišnih knjiga i katastra. Uz to, visoku razinu informatizacije zdravstva u Hrvatskoj, ostvarenu kroz CEZIH, uspješno smo unaprijedili implementacijom središnjeg elektroničkog zdravstvenog zapisa tzv. e-Kartona i uslugama Portala za pacijente te m-Zdravstva kroz praćenje zdravstvenog stanja kroničnih pacijenata. To su samo neki iz široke lepeze važnih projekta na kojima rade naši stručnjaci, a njihova uspješna realizacija osigurat će brzu i efikasnu transformaciju gradova i društva u cjelini, a sve s ciljem boljeg, kvalitetnijeg i sigurnijeg života svih naših građana.      

Komentirajte prvi

New Report

Close