‘Timovi gamera već su spremni za investitore’

Autor: Bernard Ivezić , 21. studeni 2018. u 22:01
Martin Kadinov, Damir Đurović, Martina R. Matić, Sergej Ivasović, Belizar Zečić/Jurica Galoić/PIXSELL

Finale najvećeg e-sport natjecanja u JI Europi, koje je okupilo oko 1300 igrača, bit će na sajmu koji očekuje više od 80.000 posjetitelja.

Ni dvije godine od pokretanja A1 Adria League, prve e-sportske lige u regiji, u Hrvatskoj vidimo nekoliko timova koji su spremni razgovarati s investitorima, izjavio je u srijedu na otvaranju sajma Reboot InfoGamer u Zagrebu ESL-ov menadžer za jugoistočnu Europu Martin Kadinov.

Navodi da su hrvatske e-sport momčadi poput KlikTecha, Locastic Esportsa, Valiance&CO-a te ROG ELITE-a, koji je za sponzora dobio Asus, pokazatelj da su bile dovoljne svega dvije sezone regionalnog e-sporta pa da se pokažu timovi koji su spremni za novi biznis. Kadinov navodi da je došao na najveći regionalni sajam računalnih igara da bi pratio finale druge sezone A1 Adria League.

Sajam je kraći, ali…
"Sezona iza nas bila je fantastična s 50 posto više igrača i dvostruko više gledatelja, a uz A1 sada ju podržavaju i M SAN grupa i Samsung Hrvatska", kaže Kadinov. Martina Rizman Matić, direktorica korporativnih komunikacija A1 Hrvatska, bivšeg Vipneta, kaže da je druga sezona okupila više od 1300 igrača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Albanije. Odigrano je više od 2000 mečeva, a sve to pratilo je više od 100.000 gledatelja preko Twitcha i YouTubea te esportTV-a.

"Vrhunac lige očekuje nas ovog vikenda kada će se na InfoGameru za nagradni fond od 24.000 eura natjecati timovi u igrama Counter-Strike: Global Offensive, League of Legends, Hearthstone i Clash Royaleu", kaže Rizman Matić. Damir Đurović, organizator sajma Reboot InfoGamer kaže da su ove godine sajam skratili za jedan dan, na njih pet, ali da očekuju za 10 posto više posjetitelja. Već sada, ističe, samo nižu rekorde. "Na InfoGameru ove godine očekujemo barem 80.000 posjetitelja, dok se broj izlagača popeo na više od dvjesto", kaže Đurović. Iako su ove godine, čak više nego prethodnih godina na sajam pohrlili hrvatski gaming studiji, najveće iznenađenje sajma je dolazak velikih hardverskih imena.

M SAN grupa najveći je proizvođač računala u Hrvatskoj, a ujedno je i najveći distributer računala. Đurović navodi da je jednako jako na sajam došao i MSI, Asus i HP. Sergej Ivasović iz M SAN grupe kaže da su igrači računalnih igara postali jedna od najpoželjnijih ciljnih skupina s obzirom na to da traže stolna računala koja su sve jača, a pri tome ih žele maksimalno prilagoditi svojim željama. "Mi smo došli pokazati da se u Hrvatskoj proizvode neka od najboljih gaming računala MSGW i ove godine smo ih istaknuli kao MSGW Gaming Computers", kaže Ivasović.

Aduti hrvatske industrije
Damir Đurović kaže da je ove godine na InfoGamer došlo više od 40 domaćih proizvođača računalnih igara. Njih 22, ističe, manja su studija od kojih se mnogo očekuje u idućem razdoblju. "Dva aduta ove godine na InfoGameru su hrvatski studio Gamepires, koji je nedavno objavio nevjerojatno uspješnu igru SCUM dosad prodanu u više od milijun i pol primjeraka, te najstariji hrvatski gaming studio Croteam, koji ove godine slavi 25 godina i koji je ovdje omogućio da isprobate sve njihove igre koje su ikad napravili, uključujući prvu igru Football Glory", pojašnjava Đurović.

Dodaje da su ove godine i veliki međunarodni studiji pripremili poslastice posjetiteljima. "Sony će predstaviti igru Days Gone, koja će se tek iduće godine naći u prodaji, a tu su i Blizzard, Activision, Square Enix kao i Bandai Namco", zaključuje Đurović.

Komentirajte prvi

New Report

Close