U Hrvatskoj se testira najbrži mobilni internet od čak 28 megabajta u sekundi

Autor: Poslovni.hr , 02. studeni 2015. u 12:06
Foto: Danijel Berkovic/PIXSELL

HT već postiže brzine do 225 Mbit/s u Varaždinu i Zagrebu, što su trenutačno najveće brzine u mobilnoj mreži u Hrvatskoj, a uskoro će tim brzinama biti obuhvaćeni ne samo i drugi veći gradovi nego i male sredine.

U Varaždinu je Hrvatski telekom demonstrirao brzine prijenosa od 225 megabita ili 28 megabajta u sekundi u svojoj mobilnoj mreži četvrte generacije, popularnom LTE-u.

Svojedobno se smatralo da nikome neće trebati brzine pristupu internetu veće od 64 kbit/s, no od tada do danas razvili su se internetski sadržaji bogatiji ili ‘teži’ slikom, videom i zvukom, piše Večernji list. Korisnicima pametnih telefona danas je izrazito bitno da im je sadržaj poput YouTubea, Facebooka i poslovnih aplikacija što brže dostupan.

Desetak smartphonea

Istina, za korištenje ovih visokih brzina potrebni su i najnoviji pametni telefoni kojih za sada na tržištu ima desetak, uključujući i najnoviji iPhone 6s. Pametni telefon s visokokvalitetnim ekranima, kamerama i pristupom internetu posjeduju gotovo dvije trećine korisnika u Hrvatskoj. Stoga je brzina njihova rada sve bitnija.

HT već postiže brzine do 225 Mbit/s u Varaždinu i Zagrebu, što su trenutačno najveće brzine u mobilnoj mreži u Hrvatskoj, a uskoro će tim brzinama biti obuhvaćeni ne samo i drugi veći gradovi nego i male sredine. Do kraja godine svoju će 4G uslugu omogućiti na područjima koja pokrivaju više od 60 posto stanovnika Hrvatske, što nas svrstava u sam tehnološki vrh Europe, kažu u HT-u.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Zašto ne napišete da u većem dijelu zemlje ne postiže niti minimum brzine a veza stalno puca zbog zastarjele infrastukture u kju ‘im se ne isplati ulagati zbog premalog broja korisnika’ (odgovor službenika). Ovakvi eksperimanti su samo u marketinške svrhe i ne znače baš ništa

New Report

Close