Telekomske banke uskoro i u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 15. listopad 2013. u 11:18
Matične tvrtke HT-a, Vipneta i Tele2 već surađuju s Visom i MasterCardom te izdaju kreditne kartice

Matične tvrtke HT-a, Vipneta i Tele2 već surađuju s Visom i MasterCardom te izdaju kreditne kartice.

Dok Hrvatski telekom na domaćem terenu traži najbolji način za komercijalizaciju NFC-a i mobilnog plaćanja, matični Deutsche telekom, kao i njegovi konkurenti Telekom Austria i Tele2, već su pronašli vlastita rješenja.

Deutsche telekom u Poljskoj i Njemačkoj u suradnji s MasterCardom izdaje vlastite kreditne kartice i virtualne platežne kartice. Operator je prije tri godine u Velikoj Britaniji kupio tvrtku ClickandBuy, čiji je 100-postotni vlasnik, i koja ima licenciju za izdavanje e-novca. Kako kažu u HT-u, vizija je DT-a da postane "vodeći pružatelj platnih i m-Commerce usluga" kroz takozvani MyWallet.Iz HT-a poručuju da, iako je MasterCard partner DT-a, na ovom tržištu trenutačno nisu započeli suradnju s MasterCardom.

 

300korisnika

mobilnog plaćanja preko tehnologije NFC-a ima Hrvatski telekom

Telekom Austria, vlasnik Vipneta, pak u Austriji već testira NFC, surađuje s Visom i ima svoju banku. Paybox Bank izdaje A1 Visa karticu, a već više od godinu dana banka testira i plaćanja preko NFC-a.U Vipnetu na naš upit planiraju li suradnju s bankom Paybox odgovaraju da je "suradnja s Telekomom Austrija i Vodafoneom, koji je naš partner, uvijek predstavlja dobar izvor inovacija i novih proizvoda". O tome jesu li pak započeli suradnju s Visom, kao što je to napravila Telekom Austrija, kažu da to ne mogu komentirati. Dodaju da su prvi mobilni operator u Hrvatskoj koji je predstavio uslugu temeljenu na NFC tehnologiji.

"U suradnji s Gradskim prijevozom putnika Osijek, Vipnet je svojim korisnicima ponudio mogućnost korištenja mobilnog uređaja kao mjesečne prijevozne karte u autobusima i tramvajima, a također, istu tehnologiju primijenili smo kod nadoplate kredita za usluge javnog prijevoza biciklom nextbike u Zagrebu", kažu u Vipnetu.Naglašavaju ipak da se, unatoč tome što su neki najavljivali da će ove godina biti godina mobilnog plaćanja, to ne može vidjeti u praksi te da je za potpuni razvoj i implementaciju NFC-a potrebno više vremena. Navode da su preko Udruge pokretnih komunikacija Hrvatske pokušali pokrenuti inicijativu za standardizaciju NFC-a, ali nemaju sugovornika.

 

25posto

svih plaćanja u idućoj godini radit će se beskontaktno, pa i NFC-a

"Određena standardizacija je nužna", tvrde u Vipnetu. Primjer te standardizacije su britanska tvrtka Weve u koju je uključen DT i Vodafone, ali i nordijski 4T, zajedničko ulaganja velikih nordijskih operatera koji su razvili uslugu mobilnog plaćanja WyWallet, a što je projekt u koji je uključen i švedski Tele2. U Tele2 u Hrvatskoj kažu da kad dođe vrijeme ići će u NFC s ekspertizom unutar grupe i hrvatskim partnerima, ali da to tržište još nije dovoljno razvijeno.

Komentirajte prvi

New Report

Close