Telekomi zbog harača podižu cijene od 10 do 15 posto

Autor: Tanja Ivančić Belošević/VL , 22. svibanj 2014. u 09:51
Igor Kralj/PIXSELL

HT navodno ima spreman plan, svi se još nadaju da će Vlada odustati.

HT, Vipnet i Tele2 Vladin harač (povećanje naknade za korištenje frekvencija), koji bi mogao biti donesen već u petak, u cijelosti će preliti na korisnike. Tako će 350 milijuna kuna koje je Vlada planira skupiti od telekoma za krpanje rupa u proračunu platiti korisnici. Ostane li Vlada pri svome, računi će za mobilno telefoniranje biti veći 10-ak posto, i to već možda za lipanj, doznajemo.

U HT-u je plan spreman. Novi cjenik, koji najprije mora odobriti regulator HAKOM, već postoji. Kako tvrde pouzdani izvori, računica je jednostavna. Pretplatnicima će uime harača naplatiti dodatnih 8 kuna (bez PDV-a). Svi prepaid korisnici, pak, dakle oni koji koriste bonove, platit će 10 posto više za bon. Službeno, ipak, u HT-u ne žele još izlaziti s cijenama. Još se nadaju da bi Vlada mogla odustati. U Tele2 nadaju se da bi im Europa mogla pomoći i spriječiti uvođenje nameta. Dogodi li se to, poručuju: Ne vidimo drugi način nego dignuti cijene krajnjem korisniku. Neslužbeno doznajemo da poskupljenje o kojem razmišljaju, koje bi pokrilo štetu, mora biti između 10 i 15 posto. Ni u Vipnetu ne kriju da nemaju prostora amortizirati novi udar. Ako novi Vladini nameti ipak budu uvedeni, kažu, pokrenut će proces kaskadiranja tih nameta na krajnjeg korisnika. Predložena mjera potaknut će pogoršanje gospodarskih trendova i poduzetničke klime te dugoročno donijeti štetu, kažu u Vipnetu. 

Komentari (14)
Pogledajte sve


Jel vama normalno da plaćamo više upotrebu telefona nego potrošenu struju ?

Normalno da nije.

I kako je moguće da nam i dalje naplaćuju pretplatu, a da uopće nisam te impulse potrošio?

Svu inrastrukturu su Hrvati platili i izgradili.

Pa ponekoliko 1.000 maraka smo morali davati za priključak telefona.

Da ne bi rekli da imaju fiksne troškove.

Jel vama normalno da plaćamo više upotrebu telefona nego potrošenu struju ?

Ne potpisujem ni jedan ugovor samo bez ugovorne obaveze,,,,,ali stvarno glume bogove,stave vam njihove kutije na privatno zemljište,,,zagarantirana brzina od 2-4gbs pada ispod 1.gbs,imate problema sa telefonskim razgovorima šumovi smetnje,sve to prijavite oni vam kažu infrastruktura je dotrajala,vi im kupite 20 metara utp kabla i čekate čekate,,,,,trebali bi bolje
reklamirat afričku šljivu,,,,,


Bulja nisi mi bas informiran. Cije ne radijskih frekvencija ostat ce iste. Naplata drzave je zamisljena na drugi nacin. A telekom operateri su potpuno slobodni u odredjivanju maloprodajnih cijena jer zivimo u trzisnom gospodarstvu ako nisi znao, i samo informativno moraju slati cjenike u HAKOM prvenstveno radi provjere da cijene nisu predatorske (preniske i ispod troska). Prema gore mogu koliko hoce. A ako sva tri operatera krenu prema gore onda imas povecanje cijena za sve korisnike. I upravo to ce dogoditi jer dionicari i nadzorni odbori triju operatera u HR nakon pete godine recesije i padanja prihoda vise ne zele ni cuti da ce dobit biti manja od one planirane poslovnim planom. Nadam se da sad shvacas. Telekom operateri ne zele gubiti jer je nasa Vlada GLUPAVA i ne zna upravljati troskovima. To NIJE njihov problem. I u pravu su 100% !!!!

Onda sam dobro shvatio.
Operater mi mijenja račun.
Znači mora potpisati novi ugovor s menom ili zbog jednostrane promjene cijene tarife ja mogu raskinuti ugovor.

Po meni operateri mogu mijenjati cijene za NOVE KORISNIKE, a to su i ovi na prepaid bonove, ali za stare korisnike ne mogu mijenjati cijenu.

New Report

Close