Tele2 u veće brzine surfanja ulaže pola milijarde kuna

Autor: Bernard Ivezić , 17. ožujak 2015. u 22:01
Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2 Hrvatska/D. Marušić/PIXSELL

Sve bazne stanice u dvije godine s Ericssonove tehnologije na Huaweijevu prebacit će 50 hrvatskih tvrtki.

Tele2 Hrvatska u iduće dvije godine planira prebaciti sve svoje bazne satnice s Ericssonove na Huaweijevu tehnologiju, objavio je u utorak.

U taj će posao uložiti više od pola milijarde kuna, odnosno više od ukupnih kapitalnih ulaganja u posljednjih šest godina. Većina posla trebala bi biti gotova do kraja ove godine. Malin Holmberg, predsjednica Uprave Tele2, na naš je upit odgovorila da taj potez nema veze s odlukom Ericssona, koji je u srpnju prošle godine postao outsourcing partner za gradnju i održavanje mreže Hrvatskog telekoma (HT). "Tele2 je za ovaj posao raspisao međunarodni tender na kojem je bilo više natjecatelja, pri čemu je Huawei dao najbolju ponudu po specifikacijama i po cijeni", kaže Holmberg.

Dodaje da će im Ericsson i dalje ostati važan partner na području core mreže u Hrvatskoj. Jednako tako, ostaje i partner na održavanju postojeće mreže dok operater na obavi prijenos na Huaweijevu tehnologiju. Core mreža je, međutim, u odnosu na infrastrukturu baznih stanica mnogo manji dio posla, iz čega se može zaključiti da će za Tele2 u Hrvatskoj Huawei biti značajniji tehnološki partner od Ericssona. Holmberg kaže da će trećem mobilnom operateru ta investicija osigurati kvalitetu i povećati mu kapacitete.

Navodi kako ima jasan cilj dosegnuti milijun korisnika. "No, još uvijek nećemo uvoditi 4G, iako će nas nova tehnologija za to pripremiti, jer mislimo da je za to prerano, ali ćemo zato moći svojim korisnicima ponuditi 3G u cijeloj Hrvatskoj", kaže Holmberg. Dodaje da će usporedno s uvođenjem Huaweijeve tehnologije povećati ukupan broj baznih stanica. "Cijeli posao za nas će odraditi 50 hrvatskih tvrtki koje zapošljavaju 500 radnika", zaključuje Holmberg.

Hoće stabilnost

Investicija nakon dobiti
Čelnica Tele2 u Hrvatskoj Malin Holmberg kaže kako su na lokalnom tržištu potrebne investicije i da se Tele2 na ovu odlučio zbog toga jer je lani prvi put zabilježio neto dobit. "Sada nam trebaju regulatorna i pravna predvidivost i stabilnost", objašnjava Holmberg.

Podižu brzinu na 42 Mbps
Cu Qiang iz Huaweija kaže da je zadovoljan ovim poslom. Navodi kako će za Tele2 u Hrvatskoj isporučiti takozvanu Huawei Single-RAN wireless tehnologiju. "To je kompaktna i robusna tehnologija koja će omogućiti brzine od 42 Mbps", kaže Qiang.

Komentirajte prvi

New Report

Close