Spremanje podataka u oblake više nije luksuz

Autor: Bernard Ivezić , 03. listopad 2012. u 21:59
Zdenko Vrdoljak, član Uprave za tehniku Metroneta

Novi trend u sigurnosnom skladištenju podataka je njihova pohrana u cloud

Informatički stručnjaci poput Nikole Dujmovića, predsjednika Uprave Spana, malim i srednjim tvrtkama savjetuju da sigurnosnu kopiju poslovnih podataka rade svaki dan barem na USB ključu.

Upozorava ipak da je najveći problem što se ta praksa zanemari već nakon nekoliko tjedana. Novi trend u sigurnosnom skladištenju podataka je njihova pohrana u cloud, koja vas zbog jednostavnosti i prednosti koje nosi možda ponuka na češći backup. "Cloud backup sustavi temelje se profesionalno održavanim serverima i storage sustavima, nadziru se 24×7, geografski su dislocirani, a ako vam se dogodi havarija u sustavu, podacima možete na siguran način pristupiti preko weba sve dok ne postignete punu funkcionalnost vlastitog sustava", kaže Dujmović.

Tako je nedavno Iskon pokrenuo servis Jumbo veličine 50GB za 35 kuna mjesečno, Google nudi 25GB za 15 kuna mjesečno, Dropbox 100 GB za 60 kuna mjesečno i MS SkyDrive 27GB za 60 kuna godišnje. Profesionalna rješenja nude IT tvrtke poput Spana, ali i dva velika telekom operatera HT i Metronet. U HT-u kažu da vrlo prilagodljivu uslugu cloud servera nude već od 149 kuna mjesečno. Zdenko Vrdoljak, član Uprave za tehniku Metroneta, ističe da ti sustavi donose uštede. "Zato što s njima rješavate dva ključna problema, a to su tehnički sustav pohrane te smještaj podataka izvan prostora u kojem su podaci originalno smješteni", zaključuje Vrdoljak.

Komentirajte prvi

New Report

Close