Rusija prijeti Googleu, Facebooku i Twitteru

Autor: Tomislav Pili , 25. svibanj 2015. u 13:56
Ruski predsjednik Vladimir Putin jednom je opisao internet kao projekt CIA-e/REUTERS

Ruski medijski regulator želi podatke o ruskim blogerima te blokadu sadržaja koji poziva na prosvjede, a u suprotnom će sankcionirati američke internetske tvrtke.

Roskomnadzor, ruski medijski regulator, upozorio je Google, Facebook i Twitter da krše tamošnje internetske zakone te im zaprijetio da će njihovim ruskim korisnicima biti onemogućen pristup ako se ne povinuju upozorenju, javlja Reuters.

Da bi udovoljili ruskim zahtjevima, američke internetske kompanije morale bi poslati podatke o ruskim blogerima koje čita više od 3000 čitatelja dnevno te blokirati sadržaj koje Roskomnadzor smatra pozivom na "prosvjede i nemire", kako je objasnio glasnogovornik ruskog regulatora Vadim Ampelonski. Drugim riječima, Rusija želi staviti pod nadzor disidente koji koriste internetsku tehnologiju za komunikaciju svojih stavova. Nadzor interneta pojačan je nakon što se Vladimir Putin 2012. po treći puta ustoličio u Kremlju kao predsjednik najveće države na svijetu.

 

134ruska

zahtjeva za podatke o korisnicima dobio je lani Google

Ruski parlament Duma prošle je godine odobrio zakon koji tužiteljstvu daje ovlast da bez sudske odluke blokira internetske stranice s informacijama o prosvjedima koji nisu odobreni od strane vlasti. Prema drugom zakonu, blogeri s velikom čitanošću moraju proći kroz proces registracije, a njihov identitet moraju potvrditi vladine agencije. Putinov stav prema internetu ne treba čuditi jer je jednom izjavio kako je internet u stvari projekt CIA-e.

Tri navedene internetske kompanije tvrde kako odgovaraju na upite nacionalnih tijela o svojim korisnicima. Tako statistika FB-a otkriva da je kompanija odbila lani dva ruska zahtjeva. No, na preko 14.000 zahtjeva američkih sudova, policije i pravosudnih tijela Facebook je odgovorio u 80 posto slučajeva. Twitter je pak odbio 108 ruskih zahtjeva u drugom polugodištu 2014. godine, stoji u izvješću o transparentnosti. Google je odgovorio na pet posto od 134 ruska zahtjeva u istom razdoblju. 

Komentirajte prvi

New Report

Close