Prihod od pristupa internetu 618 milijuna kuna

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2013. u 22:01
Manji prihodi od telefona/ FOTOLIA

Ulaganja porasla 18 posto, koliko i prihod na području usluga televizije.

Ulaganja na tržištu elektroničkih komunikacija u drugom su tromjesečju 2013. porasla 18 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, priopćila je Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM).

Glavna područja rasta usluga i dalje su širokopojasni pristup internetu i prijenos TV programa uz plaćanje naknade, dok je očekivani pad zabilježen na tržištu klasičnih telefonskih usluga u mrežama nepokretnih komunikacija. U drugom je tromjesečju ukupan prihod od pristupa internetu dosegnuo 617,75 milijuna kuna te je bio 9,75 posto veći nego u istom lanjskom razdoblju. Još veći porast prihoda ostvaren je u području usluga televizije, za 18,33 posto, na 132,92 milijuna kuna. No, ukupni prihod od telefonskih usluga u pokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži dosegnuo je 1,54 milijarde kuna, te je bio 4,08 posto manji, a u nepokretnoj javnoj komunikacijskoj mreži 695,64 milijuna kuna, što je 11,05 posto manje, podaci su HAKOM-a.

Potražnja za širokopojasnim pristupom internetu putem mreža pokretnih komunikacija nastavila je rasti. Broj pokretnih priključaka širokopojasnog pristupa porastao je oko 10 posto (na 412.988 priključaka), pa je ukupna gustoća širokopojasnog pristupa u mrežama pokretnih i nepokretnih komunikacija na kraju drugog tromjesečja 2013. dosegnula gotovo 31 posto. Znatnu rastu korištenja širokopojasnog pristupa putem mreža pokretnih komunikacija pridonijelo je i širenje korištenja pametnih telefona i prijenosnika sa zaslonima osjetljivim na dodir ('tableti'). Pribroje li se i korisnici koji pristup internetu ostvaruju putem pametnih telefona, gustoća priključaka u mrežama pokretnih komunikacija kreće se oko 64 posto. HAKOM očekuje daljnji razvoj tržišta u istom smjeru. 

Komentirajte prvi

New Report

Close