Područja kao što su smart city i smart grid rješenja osigurat će nam daljnji rast

Autor: Borivoje Dokler , 10. listopad 2016. u 22:00
Marko Jurković, član Uprave Dalekovoda

Za potrebe tržišta, tvrtka Dalekovod ESCO razvija i implementira projekte energetske učinkovitosti, energetskih usluga i ICT infrastrukture.

S Markom Jurkovićem, članom Uprave Dalekovod pričali smo implementaciji pametnih rješanja u gradovima,  projektiranju smart city infarsktrukture Dalekovoda ESCO i projektima koji je tvrtka upjela dogovoriti na zahtjevnom finskom tržištu.

Već godinama ste apsolutni građevinski lider u zemlji, a prošle ste godine unatoč krizi u sektoru, uspjeli ostvarili 10-postotni rast prihoda. Kako ste to uspjeli?
Svakako nam je čast što spadamo među najuspješnije građevinske tvrtke, no Dalekovod je specifičan upravo po tome što pokriva vrlo široko područje djelovanja, sposoban je odraditi vrlo složene poslove od početka do kraja, a naši projekti ipak se glavninom nalaze u energetskom sektoru. Projektiramo, proizvodimo i gradimo i u tome je naša snaga. Poslovni rezultati ostvareni u 2015. godini pokazatelj su snažnog oporavka poslovanja Društva i Grupe nakon izlaska iz predstečajne nagodbe, a na to ukazuje značajan rast prihoda od prodaje i poboljšan novčani tok. Financijska stabilnost Grupe i Društva počiva na četiri ključna područja, a to su profitabilan rast, troškovna učinkovitost, novčani tok i upravljanje rizicima. Poslovanje Društva u 2015. godini obilježili su pozitivni pomaci u poslovanju Društva i Grupe i to kroz restrukturiranje društva koje se provodi po planu, snažnu orijentaciju na ugovaranje novih poslova u inozemstvu te imenovanje novih članova Uprave Društva.

Unatoč zahtjevnom tržišnom okruženju, Dalekovod je uspio dogovoriti 170 milijuna Eura vrijedne poslove na međunarodnim tržištima. Koji su vaši najveći aduti protiv konkurencije i možete li istaknuti neke poslove na koje ste izuzetno ponosni?
Na međunarodnim tržištima izvode se projekti u Norveškoj, Finskoj, Ukrajini, Kosovu, Poljskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji te Bosni i Hercegovini, a Grupa i Društvo se natječu u nizu tendera u zemlji i inozemstvu kako bi ugovorili nove radove i ostvarili plan održivog rasta prihoda u dolazećim godinama. Posebno smo ponosni na ugovor za izgradnju dalekovoda Lieto-Forssa, koji je naš prvi posao na vrlo zahtjevnom Finskom tržištu te na održavanje kontinuiteta na Norveškom tržištu gdje smo dobili dva značajna tendera. Smatramo da su sjeverna tržišta dovoljna velika za daljnji iskorak, ali treba naglasiti da je konkurencija iznimno oštra, i sigurno nam neće olakšati dobivanje novih poslova. Isto tako, ne smijemo zaboraviti na istočna tržišta poput Poljske Ukrajine i Jugoistočne Europe gdje smo prisutni dugi niz godina i kontinuirano se natječemo za nove tendere.

Osim u inozemstvu, ugovorili ste i velike projekte u Hrvatskoj. Koji su bili najzahtjevniji i naziru li se neki novi?
Hrvatski konzorcij koji čine tvrtke DIV d.o.o., Zagreb-Montaža d.o.o i Dalekovod d.d. u travnju je potpisao ugovor za rekonstrukciju postojećeg i izgradnju drugog kolosijeka na dionici pruge Dugo Selo – Križevci, a projekt je već u realizaciji. Taj projekt izrazito je bitan ne samo zbog toga što će generirati promet, otvoriti radna mjesta i omogućiti određenu dobit tvrtkama konzorcija, već otvoriti priliku da se steknu izrazito bitna iskustva i reference. Na taj način, s novim vrijednim referencama, hrvatskim je tvrtkama omogućeno nastaviti nuditi i dobivati slične poslove u zemlji, ali i natjecati se na tenderima širom Europe kojih će u tom području zaista biti mnogo u budućnosti. 

Zbog povećane urbanizacije pametna rješenja u gradovima polako postaju nužnost. Na koji način Dalekovod pomaže implementaciji pametnih rješenja?
Urbanizacija čovjekove okoline uvjetovala je brzi razvoj u području municipalne infrastrukture pri čemu suvremene prometnice, sportski objekti, industrijska postrojenja, stambene i turističke građevine iznova zahtijevaju nova rješenja i prilagodbe koje moraju odgovarati tehničkim i ekonomskim zahtjevima, ali i zadovoljiti estetske kriterije. Najnovija tehnologija i pametna rješenja u gradovima sigurno su nešto što će imati sve veću važnost u organizaciji i kvaliteti života. Već sada nismo svjesni koliko je komponenata već u upotrebi, a to je tek mali dio onoga što je moguće, ili će biti moguće u bliskoj budućnosti. Za potrebe tržišta, tvrtka Dalekovod ESCO razvija i implementira projekte energetske učinkovitosti, energetskih usluga i ICT infrastrukture na temelju dugogodišnjeg iskustva i potrebnih tehničkih uvjeta za specifične projekte. Postojeći portfelj projekata se nadopunjava s razvojem novih rješenja, kao i specifičnim tehničkim, klimatskim i arhitektonskim zahtjevima pojedinih građevina. Pri projektiranju smart city infrastrukture, tvrtka Dalekovod ESCO surađuje s projektnim uredom unutar grupacije s 80 inženjera arhitektonske, građevinske, strojarske, elektrotehničke i geodetske struke. Na taj način, predmetnu je infrastrukturu moguće optimizirati po modelu koji će najbolje odgovarati namjeni. Sve to pretpostavke su za uspješan rad i ponudu rješenja koja mogu svakom gradu pomoći da se podigne kvaliteta života i smanje određeni troškovi funkcioniranja. 

Unatoč recesiji koja je posebno pogodila građevinare, smanjivši obujam poslova, velik dio tvrtki uspjela je prošle godine blago povećati prihode. Je li to moguća najava dolasaka boljih dana ili građevinare i dalje čeka teška borba za svaki posao?
Sa ulaskom u EU, našim se tvrtkama otvorilo cijelo europsko tržište, međutim je isto tako naše tržište postalo dostupno stranim firmama. Dalekovod trenutno ostvaruje više od 70% prihoda u inozemstvu, te smo izuzetno orijentirani na strana tržišta, iako ne zanemarujemo ni lokalne investitore. U posljednjih nekoliko kvartala očit je blagi oporavak domaćeg tržišta, te je raspisan određen broj tendera koji su najvećim dijelom financirani novcem fondova EU. Mislimo da je ovo velika prilika za sve domaće tvrtke koji osvajanjem poslova u Hrvatskoj dobivaju reference i iskustvo, te priliku da se natječu u inozemstvu. Ovo jest najava boljih dana za građevinare, ali borba za svaki posao bit će vrlo teška jer je konkurencija iznimno oštra. Mi smatramo da ćemo kroz širenje u našem temeljnom biznisu te kroz ulazak u nova područja kao što su primjerice smart city i smart grid rješenja osigurati daljnji rast poslovanja kako na domaćem tržištu, tako i u inozemstvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close