Ovih 7 aplikacija za Android će vaš smartphone učiniti još 'pametnijim'

Thinkstock Thinkstock

Ne moramo čekati da Samsung, LG ili Nokia osmisle “pametne” mogućnosti za nas – možemo ih sami dobiti instaliranjem nezavisnih aplikacija.

Piše: Hrvoje Šarić

Postoje stotine i stotine mobitela s Androidom, ali mnoge od njih teško je razlikovati međusobno. Ono što vidimo na prvi pogled – veličina i tip ekrana – često je i jedina bitna razlika. Svi oni “vrte” isti softver, a nije rijetkost da su i napravljeni od istih hardverskih komponenti. Da bi nekako ipak razlikovali svoj model od modela konkurenta, proizvođači smišljaju različite trikove među kojima su najomiljeniji oni koji smartphone predstavljaju još pametnijim, ističući kako taj mobitel može napraviti nešto što drugi ne mogu. Mnoge od tih “trikova” smislio je Apple, još za prvi iPhone, i danas ih koristimo bez razmišljanja na svakom smartphoneu, primjerice kad listamo fotografije (“swipe”) ili ih zumiramo skupljanjem prstiju (“pinch to zoom”). Neki su trikovi još stariji (primjerice, Nokije su i u “predsmart” eri znale isključiti zvonjavu kad telefon okrenete naopako – danas taj trik “pali” na HTC-u i LG-u), a drugi su došli prerano: tako Samsungov “štos” da pauzira video kad okrenete glavu od ekrana zvuči “štosno”, ali senzori u telefonu nisu dovoljno “pametni” da pogode pravi trenutak.

Dakle, neki od tih trikova stvarno su korisni i “pametni” (jer nas veseli kad naš telefon obavi nešto umjesto nas, da mi o tome ne moramo razmišljati), a drugi nam naprosto nisu potrebni. Srećom, možemo ih sami odabrati. Android je danas “najpametnija” platforma, ne samo zato što ima puno proizvođača koji se trude osmisliti neki novi razlikovni faktor, nego ponajviše zato što je jedini OS koji je toliko otvoren da dopušta da sami sebi prilagodimo mnoge detalje sučelja operativnog sustava. Ne moramo čekati da Samsung, LG ili Nokia osmisle “pametne” mogućnosti za nas – možemo ih sami dobiti instaliranjem nezavisnih aplikacija. Evo ih nekoliko pa navalite – ako se ne bojite da će vaš smartphone postati pametniji od vas!

Agent

Pametna baterija, san, sastanak, vožnja ....

Besplatno

Ova besplatna aplikacija nudi pet različitih “pametnih” mogućnosti. Nisu sve jednako dobro izvedene (jedna od njih kopira Nights Keeper), ali dvije su nam se svidjele: ona koji automatski isključuje zvono mobitela na sastanku koji ste upisali u kalendar te ona koja pamti gdje ste se parkirali i automatski vas navodi onamo – ako ste vi zaboravili gdje vam je auto...

***

Gravity screen

Samostalno pali ekran i zna kada ga ugasiti

Besplatno, 1,84 $ (pro)

Onu tipku za paljenje i gašenje ekrana svatko od nas pritisne i nekoliko desetaka puta svakog dana. Što kažete na aplikaciju koja automatski pali ekran kad ga poželite pogledati i gasi ga kad nas više ne zanima? Gravity Screen radi baš to, bez greške, ali zahtijeva da mu malo prilagodimo navike: morat ćete se naviknuti da okretanje mobitela naopačke isključuje ekran. Za uključivanje je dovoljno okrenuti ga prema sebi! Sviđa nam se što aplikacija gotovo uopće ne troši bateriju.

***

Tasker

Automatizacija svega i svačega

4,10 $

S mogućnostima Taskera se možete igrati danima: ima više od 200 funkcija koje možete automatski pokrenuti pod određenim uvjetima (vrijeme, mjesto, pokrenute aplikacije itd.). Tako Tasker možete namjestiti da automatski šalje SMS s čestitkom na rođendane vaših kontakata, pokrene glazbenu aplikaciju kad priključite slušalice ili automatski snimi timelapse fotografiju.

***

Nights Keeper

Za miran san - i tih dan

Besplatno, 1,99 $ (pro)

Ako imate sreću da još uvijek radite posao “starog kova” u kojem se nakon isteka radnog vremena možete “isključiti” i ne odgovarati na posao i poruke, cijenit ćete ovu aplikaciju koja pruža mogućnost izbora: kad vas netko nazove ili pošalje poruku izvan radnog vremena, možete namjestiti da telefon zvoni samo kad vas zovu vama važne osobe, a ostalima se neće javiti ili će im poslati predefiniranu poruku (primjerice: “Ako je hitno, nazovite me još dvaput: Nights Keeper je namješten da uključi zvono tek u trećem pozivu”).

***

Sign

Znak umjesto imena u imeniku

1,99 $

Najbrži način da nazovete ili pošaljete SMS bitnoj osobi: samo prstom po ekranu iscrtajte početno slovo imena ili bilo koji simbol – primjerice, ako nacrtate srce, mobitel će pozvati vašu voljenu osobu. Ako ostavite Sign da radi u pozadini, telefon će u svakom trenutku biti spreman reagirati na vaše crtkarije, ali će to trošiti bateriju; druga je mogućnost da Sign pokrenete samo kad vam zatreba, uz pomoć widgeta. U svakom slučaju, Sign štedi vrijeme: ne morate otvarati imenik, tražiti osobu, birati broj...

***

Smart Places

Zna kad je kod kuće a kad mora raditi

Besplatno, 1¸50 $ (pro)

Bit će da svoj smartphone posve drugačije koristite na poslu, kod kuće, u kafiću... Ovom aplikacijom možete ga podučiti da prepozna ta mjesta i naučiti ga kako da se ondje ponaša: primjerice, da isključi zvono čim uđete u kino, crkvu ili na faks, a da ga pojača na maksimum kad uđete u kafić te da uključi Wi-Fi i Bluetooth samo kod kuće ili na poslu – uz ovu posljednju mogućnost možete uvelike produljiti trajanje baterije.

***

Speaker Phone Ex

Zbogom, zelena tipko

Besplatno, 1,50 $ (pro)

Sad kad smo se navikli da telefon sam uključuje i isključuje ekran, sljedeći je korak da se sam javlja na pozive – kad i ako to želite, naravno. Uz ovu aplikaciju ne treba prihvatiti poziv: dovoljno je prinijeti telefon uhu da počnete razgovor. Kad ga odmaknete od uha, uključuje se speakerphone. Mane? Jedna ali krupna: aplikacija na nekim mobitelima uopće ne radi, a ne radi dobro na jeftinijim modelima koji nemaju i senzor osvjetljenja i senzor blizine.

 

Izvorni članak možete pročitati u novom izdanju IQ magazina

 IQ je tiskani magazin za tehnologiju, znanost, internet, društvene mreže, gadgete i trendove, u izdanju Večernjeg lista.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve